Svi znamo da „prijelazno razdoblje“ u životu žene prate velike poteškoće. Rijetke su one koje menopauzu prožive bezbolno, jer prestanak rada jajnika i pad hormona donose neugodne promjene u život žene. O tome što se događa i koja su rješenja dostupna govori dr. Dejana Milojević, specijalistica ginekologije i opstetricije u “Medigrup”, koja je specijalizirana za ovaj problem.

*Koje točno razdoblje života nazivamo menopauzom?

“Menopauza je normalan proces starenja i obično se javlja između 45. i 55. godine života. Može nastupiti postupno nakon operacija na reproduktivnim organima ili može nastupiti iznenada. Definitivno označava kraj rada jajnika i kraj ciklusa, kraj ciklusa Na to mogu utjecati i neredoviti ciklusi, s produljenim mjesečnicama, što je često simptom koji ženu dovodi ginekologu.Nažalost, simptomi se javljaju ranije i često se ignoriraju i ne prepoznaju.Menopauza ostaje medicinski duh koji se rijetko pričao o .Svakako zaslužuje istaknuto mjesto jer žene provedu trećinu svog života doživljavajući orgazme i boreći se protiv svih izazova.”

*S obzirom na ubrzani tempo života, koji su to simptomi? Jesu li ovi simptomi prirodni?

“S obzirom da menopauza predstavlja odgovor organizma na nedostatak spolnih hormona, čija funkcija postupno slabi i gasi se, simptomi su sustavni. Kao ginekolog ističem prve simptome genitourinarnog trakta – neredovita krvarenja, nesvjestice na dnu bol u želucu, žarenje, povlačenje, nelagoda, neugodan odnos, učestalo mokrenje koje nije povezano s infekcijom, simptomi nehotičnog mokrenja i statično mokrenje Genitalni poremećaji Definitivno je povezan sa simptomima smanjenog estrogena – noćno znojenje, nesanica, valovi vrućine, vaskularna dijastola simptomi, tahikardija. Naglasio bih kognitivne simptome — razdražljivost, depresija.”

*Ako se žena u menopauzi osjeća loše i ne koristi nikakve lijekove, kako će se to odraziti na njezino zdravlje i koje bolesti će izazvati?

“Nema žene koja nije osjetila simptome menopauze. Današnje vrijeme i tempo života stvara pritisak na žene. Naše majke i bake to nisu shvaćale ozbiljno, ali mislim, prije svega, kao liječnik koji se time bavi pitanje, ovaj dio bi apsolutno trebao prevladati i otvoreno razgovarati. Dijabetes, hiperlipidemija, pretilost, hipertenzija, hipotireoza, osteoporoza, stres, nevoljno mokrenje, depresija su najčešće bolesti. Komplikacije uključuju infarkt mozga i srca, prijelome, prolaps reproduktivnih organa, kasno- stadiju depresije.Nažalost, većina bolesti nije povezana s nedostatkom i neravnotežom hormona i može dovesti do vrlo ozbiljnih stanja.Navest ću vam primjer, broj infarkta miokarda gotovo je jednak kod žena i muškaraca, a ranije Statistika se odnosi na muška populacija.”

*Što liječnik preporuča u pogledu laboratorijskih analiza i ostalih pretraga?

“Nazvala bih to specijalističkim pregledom prije menopauze. Definitivno kompletan ginekološki pregled, uključujući Papa test, ultrazvuk, pregled infekcija, pregled dna zdjelice i ultrazvuk dojki. Što se tiče laboratorijskih pretraga i razine hormona – definitivno FSH estradiol, kao i drugi tvari, lipidni profil, koagulacijski profil. Ovo se odnosi na relativno zdrave žene. One s onkološkom bolešću, kroničnom bolešću ili autoimunom bolešću podvrgavaju se drugom algoritmu testiranja. To znači da liječenje ili nadomjesna hormonska terapija donosi odluke o udobnosti i procjenjuje dobrobit za stanje pacijentice. ”

Koje vrste tretmana su dostupne – pilule, flasteri, ulja…

“Prva je klasična hormonska terapija. Prema preporukama Međunarodnog društva za menopauzu, indikacije za primjenu hormonske nadomjesne terapije su: rani simptomi nedostatka estrogena, srednjoročni simptomi vezani uz urogenitalnu atrofiju te kasni simptomi vezani uz prevenciju i liječenje. Poroznost kvalitete kostiju. U velikim studijama, estrogenska terapija putem flastera, gelova i sprejeva koje je odobrila FDA nanesena na kožu bila je povezana s nižim rizikom od krvnih ugrušaka u usporedbi sa standardnim estrogenskim tabletama. S druge strane, izravne studije su ne Studije koje uspoređuju oralne terapije s hormonskim terapijama koje se daju kroz kožu. Postoji mnogo različitih hormonskih tretmana estradiolom i progesteronom koje je odobrila FDA i biokemijski su identični hormonima koji se proizvode u tijelu. Ali do sada nema znanstvenih dokaza da bioidentični hormonska terapija je sigurnija ili učinkovitija. Ova terapija je prihvatljiva kod osoba mlađih od 59 godina, unutar 10 godina od menopauze i kod zdravih žena sa simptomima.”

*Trebaju li žene uzimati hormone na svoju ruku bez savjetovanja s liječnikom?

“Kao i svaki drugi lijek, uvijek se uzima po preporuci liječnika. Smatram da se suplementi ne smiju uzimati bez savjeta liječnika. Tijelo ne može iskoristiti sve lijekove koje unesemo, a svaki lijek ima svoju farmakodinamiku i kinetiku , tolerancije ili čak netolerancije na druge lijekove, i naravno liječnik mora raditi s pacijentom kako bi donio tu odluku.”

Osim hormonske terapije, što bi žene trebale jesti i živjeti kako bi ostale zdrave?

“Zdrav način života, prehrana, tjelovježba… te su riječi danas vrlo cijenjene. U moru savjeta vezanih uz prehranu, istaknuo bih genetski test vezan uz prehranu koji savršeno definira tko smo. On nam daje dati odgovore na pitanje i što možemo dobiti iz hrane kako bismo ostali zdravi i živjeli duže, na temelju našeg genoma.Na kraju, da citiram Molièrea – žene su jedina bića na svijetu koja se mogu smijati i plakati zbog iste stvari. Jednostavno – to je žena. ”

Koje su prednosti hormonske terapije?

“Odgovor je jednostavan – poboljšati kvalitetu života. Bez obzira na što mislili, odgovor pacijentice je nedvojbeno najmjerodavniji. Opet govorim o relativno zdravim ženama. Svaka pacijentica ima svoj dnevnik menopauze, a piše u dnevnik Zapisivanjem simptoma i njihovog intenziteta najbolji je način da se prati što je potrebno korigirati, doziranje, primjena hormona, trajanje liječenja, kao i kontrola laboratorijskih parametara.Kako se životni vijek produljuje, treba i kvalitetu poboljšati.”

Postoje li narodni lijekovi koji mogu zamijeniti ili ublažiti bolest?

“Danas ima puno informacija o prirodnim pripravcima. Lijekovi su jedno, komplementarni lijekovi nešto sasvim drugo. Priroda nas svakako definira i nekako sve zdravo vezujemo uz prirodu. Nisam protiv prirodnog materijala. Tradicionalna medicina ima svoje mjesto. Tijelo, um i duh čine nedjeljivu cjelinu, a pojedinac je usko povezan s okolinom, društvom i svijetom u kojem živi.To je dijelom i definicija holističkog pristupa, odnosno integriteta, koji osigurava razdoblje u ženi život koji je definiran kao menopauza daje pečat.”