Dr. Unnati Desai je nedavno podijelio nekoliko savjeta za borbu protiv simptoma prehlade u intervjuu za Express.co.uk. Prema njenim riječima, ključno je prepoznati prve znakove prehlade, jer ona ima tendenciju da se postepeno razvija. Kako bi ublažio simptome prehlade, dr. Desai preporučuje uzimanje dvije različite vrste analgetika.

 

 

Važno je uzimati ove dvije tablete istovremeno, umjesto da ih kombinujete u jednu tabletu, jer to omogućava personalizirano doziranje i vrijeme. Međutim, ključno je pridržavati se propisanih doza paracetamola i ibuprofena za odrasle kako bi se izbjegla mogućnost predoziranja. Iako je moguće ublažiti simptome prehlade uzimanjem lijekova, dr Desai savjetuje da ne uzimate ibuprofen i paracetamol istovremeno s lijekovima protiv kašlja i prehlade.

 

 

 

To je zbog činjenice da mnogi od ovih lijekova sadrže gore navedene sastojke, a predoziranje može imati štetne posljedice. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) upozorila je na ovu potencijalnu opasnost. Ključno je shvatiti da vakcina protiv gripa ne pruža zaštitu od obične prehlade. Osim toga, savjetuje se potražiti savjet liječnika prije uzimanja bilo kojeg lijeka. S dolaskom hladnijeg vremena, vjerovatnoća prehlade ili gripa značajno raste, pa je od vitalnog značaja poduzeti preventivne mjere kako biste osigurali dobrobit. To uključuje održavanje redovnog načina spavanja, održavanje uravnotežene prehrane, bavljenje dosljednom fizičkom aktivnošću i jačanje imunološkog sistema. U posljednje vrijeme, Japan je proveo istraživanje koje promovira ideju “šumske terapije” za poboljšanje imunološkog zdravlja i smanjenje stresa. Muškarci koji su proveli dva dana šetajući šumom ukupno šest sati pokazali su povećan nivo “prirodnih ubica” u svom sistemu.

 

 

 

Ovo je značajno jer jača imuni sistem i pomaže u borbi protiv bolesti. Efekti šetnje su trajali i do trideset dana nakon što se dogodila. Ne samo da šetnja šumom smanjuje stres, već i reguliše hormone, snižava krvni pritisak i usporava rad srca. Osim toga, šume su bogate fitoncidima, isparljivim organskim spojevima koje drveće i biljke ispuštaju u zrak. Ovi fitoncidi imaju antimikrobna svojstva, uništavaju gljivice i bakterije i doprinose cjelokupnom zdravlju organizma.