Jeste li netko tko je prikupio dva desetljeća profesionalnog iskustva i jeste li prije zarađivali minimalnu plaću? Ako je tako, možda će vas zanimati iznos mirovine koji možete očekivati. Pripremite se biti iznenađeni brojkama.

U fokusu ovog priloga je segment društva koji je posebno osjetljiv – starije osobe. Ova specifična populacija često se susreće s izazovima koji su rezultat njihovih ograničenih ekonomskih sredstava, što je složeno s pretjeranim troškovima zdravstvene skrbi i dodatnim osnovnim zahtjevima.

Prosječna mirovina u Srbiji za mjesec siječanj iznosi 45.775 dinara, što je značajan rast od 14,8 posto od početka godine. Ipak, oni koji su radili 20 godina i ostvarili minimalnu plaću mogu očekivati ​​mirovine nešto veće od 100 eura (14.366 dinara). To sugerira da značajan broj umirovljenika mora upravljati svojim financijama uz veliku suzdržanost.

Za osobe koje su nepravedno lišene prava iz političkih, vjerskih, etničkih ili ideoloških motiva Zakon o rehabilitaciji služi kao svjetionik nade. Ovaj zakon nudi posebne prednosti onima koji su prošli uspješnu rehabilitaciju, a koje uključuju:

Tijekom trajanja kazne, radno iskustvo se pedantno dokumentira u dva odvojena navrata za potrebe evidencije.

Rehabilitirani pojedinci koji su služili najmanje osam godina i ispunjavaju druge zakonske uvjete mogu imati pravo na mjesečnu novčanu naknadu kao dio svojih prava.

Proces i prava

  • Kako bi se kvalificirali za mjesečnu stipendiju, pojedinci moraju priložiti posebne papire, kao što je sudski nalog za rehabilitaciju i potvrda o nezaposlenosti nakon izlaska iz zatvora.
  • Bitno je istaknuti da se staž ostvaren prema ovom zakonu ne upisuje u službene evidencije mirovinskog osiguranja, ali služi kao temelj za osiguranje novčane pomoći.

 


Zakonom o rehabilitaciji pojedinci ostvaruju pravo na mjesečnu stipendiju koja se utvrđuje u jednokratnoj stipendiji u iznosu od 50% prosječne mjesečne plaće u Srbiji, nakon odbitka poreza i doprinosa. Prihvatljivost i konkretan iznos naknade pomno se procjenjuju u svakom slučaju, a sredstva se potom polažu na tekući račun rehabilitirane osobe.

Među umirovljenicima u Srbiji postoje brojne ekonomske prepreke koje predstavljaju posebnu poteškoću za one s ograničenim primanjima i dugim radnim stažem. Za rješavanje ovih izazova Zakon o rehabilitaciji nudi sredstva za obeštećenje za one koji su se suočili s nepravednim postupanjem, pružajući financijsku pomoć i priznajući njihov doprinos unatoč nepovoljnim okolnostima. Ovo zakonodavstvo ne samo da pomaže u pravnom ispravljanju prava, već također pomaže u financijskoj stabilnosti pojedinaca koji se bore s temeljnim bitnim potrebama egzistencije.