Ivan Atanasov (65), profesor muzike u penziji iz vojvođanskog sela Žabulja, dokazao je pre nekoliko godina da još uvek postoji pošten svet.

Ovaj pošteni čovjek je na putu pronašao novčanik sa 2.000 kilometara i sve odnio u policijsku stanicu, a od vlasnika nije dobio ni zahvalnost, a kamoli simbolično poštovanje. U podne je Ivan pronašao veliku sumu novca u grmlju.

– Bio sam na rođendanskoj proslavi svog kuma i vozio sam se nazad u selo u kojem živim. Dok sam prolazio mostić, pošto sam vozio veoma sporo, primetio sam novčanik u žbunju pored kanala. Zaustavio sam auto i pogledao izbliza, novčanik je bio otvoren i pun novca, u svakom je bilo novčanica od po dve hiljade dinara. Atanasov je rekao da pored ogromnih količina novca tu su i kartice, lične karte, zdravstvene knjižice, gotovo sve što čovek poseduje.

Rekao je da nikada nije oklevao da li treba da prijavi incident policiji.

– Samo sam zabrinut da će me optužiti da sam nešto uzeo. Zbog toga sam u stanicu odveo komšinicu Radhu, koja je bila samo nekoliko metara dalje i videla šta se sve dešavalo od trenutka kada sam parkirao auto, rekao je Atanasov.

Policija je pred Ivanom prebrojala novac, kontaktirala vlasnika i rekla da je skoro retko ko da vrati kompletan novčanik.

– Na stanici je policajac otvorio novčanik i izbrojao 56 novčanica od 2.000 dinara, 3 po 1.000 dinara, ne znam koliko 500 dinara, 200 dinara i 10 evra. Ukupno je oko 120.000 dinara ili 1.000 evra. Komandir mi je rekao da je danas rijetko ko da vrati novčanik pun novca, pogotovo ovako veliku sumu. Prazni novčanici se obično pronađu i vrate vlasnicima, rekao je Atanasoff.

Novčanik je brzo vraćen vlasniku, koji se Ivanu nije ni zahvalio. Međutim, simpatični momak nije mnogo razmišljao o tome i tvrdio je da će to ponoviti.

– Zvali su me iz policijske stanice da me obaveste da je novčanik vraćen vlasniku. Sretan sam zbog ovoga, iako mi se vlasnik nije javio da mi se zahvali. Ako odgovori, to je super, ako ne, u redu je. Ja to uvijek radim jer nikad ne znaš za šta bi nekome mogao zatrebati novac. Možda je cijelu zimu štedio novac da kupi sjeme ili đubrivo, a sad će mu neko to oduzeti. Jednom su mi ukrali novčanik dok sam bio u Niškoj Banji i znam koliko je to bolno. Prema “Objektivu”, već sam dovoljno bogat, imam dva sina, dva unuka i unuku, ništa mi više ne treba – iskren je tada Atanasov.