U nastavku današnjeg članka detaljnije ćemo razmotriti važnost doručka kao najvažnijeg obroka u danu. Doručak je kritičan početak dana jer utječe na naše cjelokupno funkcioniranje. Ako radni dan ne započnemo na desnoj nozi, ostali obroci koji slijede neće biti efikasni. dr. Poznati srpski stručnjak Vojislav Perišić nedavno je na državnom radiju govorio o tome kako doručkovati da biste održali optimalno zdravlje.

„Naše kalorijske potrebe su veće zimi, ali treba paziti da se ne prejedamo. Ujutru pijemo rakiju, koja je u Šumadiji i drugim krajevima obično vruća. Međutim, ova praksa preopterećuje naš organizam“, objasnio je doktor. Perišić.

Drugačija je situacija ako se bavimo fizičkom aktivnošću i sagorijevamo mnogo kalorija. Međutim, za one koji većinu vremena sjede u kancelariji, neće sagorjeti sve kalorije koje unose. Kalorijski unos treba prilagoditi našim potrebama, a ne samo našim željama. Neki hormoni, poput grelina i leptina, regulišu osjećaj gladi i sitosti. Grelin je odgovoran za osjećaj sitosti u želucu, a ne za unos kalorija. Ako napunimo želudac niskokaloričnom hranom, grelin nam signalizira da smo siti. Zato je bolje da nam doručak bude bogat vlaknima“, naglašava dr Perišić.

dr. Perišić ističe i da ljudi koji se često žale na hladnoću obično doručkuju bljutav ili nezdrav. On predlaže da doručak izgleda ovako: “U pravu ste kada kažete da je doručak glavni obrok u danu. Potrebno nam je dovoljno kalorija i energije tokom dana. Preporučeni unos za doručak je 1200 kalorija. Za neke ljude “Za odrasle , ovo predstavlja ukupan dnevni unos, a optimalan unos za odrasle je 1.600 do 1.800 kalorija“, rekao je dr Perišić. “Ono što treba da uradite je obilan doručak, pazeći da uključite jaje. Na ovaj način unosite manje kalorija, ali visokokvalitetne građevinske materijale poput lipida i proteina. Osim toga, imate i krišku hleba sa puterom , slaninu, punomasno mlijeko i punomasni sir. Sve ove namirnice treba jesti u potpunosti jer su ukusan doručak koji je bogat kalorijama”, savjetuje dr. Perišić.