Jednom kada pročitate razlog za to, shvatit ćete zašto je ključno ne ubiti ovu stonogu slučajno ako je primijetite na zidu.

Tokom toplih dana, ova stvorenja prožimaju čitavo domaćinstvo, obično zauzimajući prostore kao što su kupatilo i podrum.

  • Prije nego što žurno pribjegnete da zamahnete papučama prema njima, ključno je shvatiti da je to najmanje preporučljiva mjera.

Iako može biti uznemirujuće imati ova puzajuća stvorenja u svom domu, važno je oduprijeti se nagonu da intervenišete sa stonogama, jer one igraju vitalnu ulogu u eliminaciji drugih nepoželjnih insekata.

U potrazi za vlažnim prostorima u domaćinstvu, strpljivo čekaju svoj plijen, među kojima su žohari, termiti, pauci, kao i druga puzava stvorenja poput buba i mrava.

Ovi člankonošci eliminiraju druge insekte korištenjem dva ključna atributa – njihove izuzetne brzine i otrovnih kandži smještenih na njihovom prvom paru nogu (budite sigurni, ove kandže su štetne samo za druge bube, ne i za ljude). Nadalje, njihov brz metabolizam osigurava trajnu glad, tjerajući ih da neprestano traže sljedeći obrok.

Ako se i dalje protivite da ih imate unutra, iako ste svjesni ove informacije, preporučuje se da ih zarobite u teglu i pustite van, uz istovremeno poduzimanje potrebnih mjera opreza za zatvaranje svih otvora u zidovima ili kući kroz koje bi mogli enter.