Suprug i sin Jelene, koja je tragično preminula 40 dana nakon poroda, sada su prepušteni životu bez nje. Važno je napomenuti da je Jelena donijela odluku da odustane od liječenja kako bi na svijet donijela sina.

  • Nakon što je 2012. godine odustala od kemoterapije kako bi rodila sina, Jelena Trikić iz Drvara ponijela je titulu „majke hrabrosti“.

Suprug i sin Jelene, koja je tragično preminula samo 40 dana nakon poroda, sada su prepušteni životu bez nje. Važno je napomenuti da je Jelena donijela hrabru odluku da odustane od liječenja kako bi na svijet donijela sina.
Fotografija o kojoj je riječ potječe s printscreena snimljenog na YouTubeu, točnije s kanala b92.

Godine 2012. tragično je preminula žena Jelena Trikić rodom iz Drvara na liječenju banjalučke klinike. Unatoč borbi s tumorom na mozgu, Jelena je donijela hrabru odluku odbiti liječenje snažnim citostaticima kako bi ostvarila svoj san da postane majka. Unatoč bolesti, uspješno je rodila zdravog dječaka Nikolu. No, samo 40 dana nakon što je doživjela radost majčinstva, Jelenin život se ugasio. Odajemo joj čast u spomen i nazivamo je Majkom Hrabrosti.


Nedavno je Fondacija “Za život” sa sjedištem u Banjaluci pokrenula projekat postavljanja biste ispred Kliničkog centra, koja će služiti kao dirljiv podsjetnik na izuzetnu hrabrost Jelene Trikić.

Goran Dunović, Jelenin suprug, rado se prisjeća osebujnih okolnosti u kojima su se prvi put povezali – slučajnog telefonskog susreta.

Milkica, Jelenina majka, s uzdahom se prisjeća dana kada su na Đurđevdan stigli u njihov dom. Tada je Jelena podijelila vijest o trudnoći, otkrivši da će Milkica uskoro postati baka. Neizmjeran osjećaj sreće preplavio je Milkicino srce.

Njezina majka se prisjeća da je tijekom boravka u drugom stanju bila izvrsnog zdravlja. Iščekivanje sreće ispunilo im je misli. No, kad je Jelena ušla u šest mjeseci trudnoće, došlo je do komplikacija.

Nakon promatranja, postalo je očito da postoji problem. Činilo se da je u stanju sna.

Goranov glas drhti dok priča o početnim znakovima bolesti, a u grlu mu se stvara knedla.

Objava je objavljena, otkrivajući događaje koji su se dogodili, popraćena izjavom da je svaka nada potpuno ugašena.

Jelena je za to vrijeme mamu tješila umirujućim riječima, “Maki, molim te nemoj suze roniti, sve će se srediti.

Medicinski stručnjaci predložili su terapiju zračenjem kao sredstvo za njezino spašavanje, ali uz uvjet prekida trudnoće. Čudili su se njezinoj sposobnosti da ostane pri svijesti u takvim okolnostima. Međutim, ona je, ležeći u bolničkom krevetu, oštro odbila njihovu ponudu. Liječnici su je upozorili, rekavši: “Nećeš preživjeti. Trebat će minimalno tri tjedna da se beba razvije, ali ona je inzistirala da izdrži. Vjerovali su da je trebala biti u komi.” Ipak, prkosila je njihovim očekivanjima i ne samo šetala, nego i ležerno šetala i uživala u pauzama za kavu s medicinskim osobljem.

Jelenina majka prisjeća se iskrenog razgovora koji je imala s kćeri, izražavajući važnost njihove veze. “Prenio sam joj: Jelena, drago moje dijete, ti imaš ogroman značaj u mom životu. Jelena joj je uzvratila pogled i odgovorila: “Majko, kao što sam ja tebi značajna, jednako cijenim tvoj značaj.

Jelenin fokus nije bio na razgovoru o liječenju, već na želji da na svijet donese dijete. Naposljetku, morala se podvrgnuti prijevremenom porodu kako bi ispunila svoj cilj.

Prema riječima njenog supruga, Nikola je došao na svijet i dobio ime po obećanju njegove majke u prisustvu ikone Svetog Nikole.

Vidjela se Jelenina ogromna sreća što je vidjela Nikolu, kao da je njena bolest potpuno nestala.

Unatoč izjavama liječnika i iznesenim dokazima, moja nepokolebljiva vjera u čuda ostala je nepokolebljiva. Tek kad je njezin posljednji dah pobjegao iz njezina tijela, a ona preminula, spoznaja njezine odsutnosti uistinu je potonula.

Najznačajniji čin nesebičnosti može se posvjedočiti u onome što je učinila. Temeljno načelo kršćanstva vrti se oko koncepta žrtvovanja vlastitog života za drugoga. Jelena je nakon poroda tragično preminula samo 39 dana kasnije.

Dovesti Nikolu kući tri dana nakon sprovoda pokazalo se kao mukotrpan zadatak. Bio je to trenutak spoznaje za mene – shvatio sam da ga moram žestoko zagovarati. Razmišljajući o proteklih sedam godina, sada shvaćam da je to putovanje bilo daleko od jednostavnog.

Nakon što su prošle tri godine od Jelenine smrti, ponovno sam ušao u brak. Kao rezultat toga, Nikola je dobio sestricu, a ja sam sada ispunjena radošću znajući da ima družicu koja će ga pratiti na njegovom putu rasta.

Nikola danas slavi jedanaesti rođendan, a odiše srećom i zadovoljstvom kao dijete.