Otkrijte očaravajući proces kako Grci bez napora pretvaraju jaja u živopisne crvene nijanse, osiguravajući očaravajući rezultat bez ikakvog rizika od opekotina vaših prstiju. Pogledajte kako se čista magija odvija u ovom zadivljujućem videu.

Dugogodišnja je tradicija ukrašavanja jaja na Veliki petak, a opšte je poznato da početno jaje mora biti obojeno crveno. Ovo konkretno jaje predstavlja krv koju je Isus Krist prolio tokom svojih muka i naziva se Kućom čuvara. Brižljivo se čuva do sljedećeg Uskrsa.

  • I Grci su poštovali ovu tradiciju farbajući jaja na malo modifikovan način, koristeći sigurnu tehniku ​​koja je osiguravala da boje izdrže duži period.
  • Umjesto da jaja kuhaju s crvenom bojom, odluče ih ostaviti da odstoje pet do deset minuta kako bi se crvena boja upijala, a zatim osiguraju da su premazana uljem.

Da biste napravili ovaj recept, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 12 smeđih jaja,
  • 4 šolje vode,
  • 1 šolja sirćeta,
  • 1 pakovanje crvene boje za jaja
  • i mala količina ulja.

Proces pripreme uključuje sljedeću metodu:

Započnite tako što ćete posudu napuniti vodom i dovesti je do ključanja. Kada voda proključa, pažljivo stavite jaja u šerpu i dodajte malo sirćeta. Smanjite vatru na lagano krčkanje, poklopite šerpu i ostavite da se jaja neometano kuhaju 15 minuta. Nakon toga, nježno premjestite jaja u posudu napunjenu ledenom vodom i ostavite ih još 5 do 10 minuta.

Prebacite boju u šolju i pomiješajte je s vodom koja je korištena za kuhanje jaja. Nakon dobrog mešanja, sipajte smesu nazad u šerpu. Potopite jaja još jednom u obojenu vodu i ostavite da se namaču otprilike 5 do 10 minuta. Pažljivo prebacite jaja na tanjir prekriven ručnikom i ostavite da se osuše na zraku. Nanesite sloj ulja na vatu i ravnomjerno premažite svako pojedinačno jaje.