Mišel de Notr Dam, poznatiji kao Nostradamus, bio je francuski lekar i vidovnjak iz 16. veka koji je napisao najpoznatija proročanstva svih vremena.

  • Ova knjiga mu je donela svetsku slavu i sadržala vekovna proročanstva. Pisao je nejasne stihove iz straha da ga ne proglase vješticom, ali je želio i da laici ne znaju tajne proročanstava.

Predvidio je mnoge istorijske događaje: Francusku revoluciju, Veliki požar u Londonu 1666. godine, jačanje moći Napoleona i Adolfa Hitlera, sletanje na Mjesec, smrt tri člana porodice Kennedy, terorističke napade u Sjedinjenim Državama, itd. 2001 New York World Trade Center…

Jedno od njegovih proročanstava govorilo je da svijet iščekuje novi rat, napadajući Francusku sa istoka. Teško je odrediti tačne datume njegovih predviđanja jer su bila zasnovana na astronomskim kretanjima, ali napad se vjerovatno dogodio u proljeće. Ovo predviđanje može se odnositi na moguću eskalaciju tenzija između Rusije i Sjedinjenih Država. Rusija svakim danom jača svoju vojsku i pronašla je Kinu kao saveznika. S druge strane, NATO i Sjedinjene Države su više puta prijetile “ozbiljnim posljedicama” ako Rusija napadne Ukrajinu.

Inflacija, glad i klimatske promjene

Osim toga, očekuje se da će svijet doživjeti visoku inflaciju, povećanu glad i klimatske promjene. Ova predviđanja nisu neuobičajena, s obzirom na to da se svijet bori s pandemijom korona virusa posljednje dvije godine i da su klimatske promjene veliki problem s kojim se borimo već duže vrijeme. Međutim, malo je vjerovatno da ribe u Crnom moru plivaju u “kipućoj vodi”, ali da li je moguće da promjene dosegnu vrhunac 2022. godine i da se više nikada ne vrate?

Pre pet vekova, Nostradamus je takođe predvideo evoluciju veštačke inteligencije. Tehnologija je toliko napredovala u proteklih nekoliko decenija da je teško predvidjeti šta će se dogoditi u budućnosti, ali Nostradamusovo spominjanje “besmrtnih učenika” i potencijalnih negativnih posljedica u njegovim proročanstvima svakako izaziva zabrinutost.

Samo što je ovo još uvijek u nedoumici, ali prošle godine se jako približilo!

Udar meteora

Vidim vatru kako pada s neba – napisao je Nostradamus u svom predviđanju za 2024. godinu, misleći na meteore koji padaju na zemlju. Godine 2021. asteroid 2021GW4, čiji je prečnik bio skoro 5 metara, za dlaku je promašio Zemlju. Sam po sebi ne predstavlja veliku opasnost za Zemlju, ali ako se razbije na nekoliko komada, jedan od njih bi mogao udariti u Zemlju.