Češnjak je popularno, nezahtjevno i vrlo zdravo povrće koje se lako uzgaja. Ne zahtijeva posebnu njegu osim povremenog zalijevanja, gnojidbe i plijevljenja.

Međutim, kako biste postigli najbolje rezultate i uzgojili velike, vruće, zdrave lukovice, važno je pravilno gnojiti češnjak, posebno tijekom prijelaznog razdoblja od svibnja do lipnja. Ovdje vam donosim nekoliko provjerenih recepata za gnojidbu koje je jedan poznati vrtlar jednom podijelio sa mnom.

Zašto bilježiti recepte gnojiva?

Prije nego što prijeđemo na konkretne savjete, želim naglasiti važnost bilježenja recepata za gnojiva. Gotovo je nemoguće zapamtiti toliko informacija, stoga preporučujem da ove savjete zapišete u svoju vrtnu bilježnicu. Da ih nisam zapisala, i sama bih izgubila mnoge korisne recepte.

Gnojidba češnjaka u svibnju
Magnezijev sulfat i pepeo:
Magnezijev sulfat jedno je od najboljih gnojiva za češnjak u svibnju. Magnezij pomaže fosforu u tlu da se bolje apsorbira i zadrži u tlu dulje vrijeme. Magnezij je također ključni element klorofila i sudjeluje u fotosintezi, bez fotosinteze biljke ne mogu normalno rasti i razvijati se. Češnjak hranjen magnezijevim sulfatom razlikuje se po izgledu, veličini pa čak i okusu.

Formula gnojidbe u svibnju:

1 žlica magnezijevog sulfata
10 litara tople vode

Priprema i primjena:

Temeljito razrijedite magnezijev sulfat u toploj vodi dok se potpuno ne otopi. Važno je da su svi sastojci dobro izmiješani kako bi biljke mogle apsorbirati hranjiva. Upotrijebite sprej za prelivanje ove otopine preko češnjaka kako biste osigurali ravnomjeran premaz.

Odmah nakon zalijevanja češnjak pospite pepelom. Pepeo češnjaku osigurava potpunu opskrbu makro i mikronutrijentima, dovoljnu za cijeli ciklus rasta. To će osigurati da biljka dobije sve hranjive tvari potrebne za zdrav rast.

Gnojidba češnjaka u lipnju:

Kako se bliži lipanj, najidealnije gnojivo za češnjak je azofosfor. Azofoska je kompleksno granulirano dušično, fosforno i kalijevo gnojivo koje sadrži fosfor koji je potpuno topiv u vodi. U tom razdoblju još je potreban dušik za rast zelenih dijelova češnjaka i početak rasta latica, pa su probavljivi oblici dušika, fosfora i kalija idealni.

Formula gnojidbe za lipanj:

1,5 žlice azofoske
10 litara vode

Priprema i primjena:

Razrijedite jednu i pol žlicu azofoske u 10 litara vode. Provjerite je li gnojivo potpuno otopljeno u vodi kako bi biljke lako apsorbirale hranjive tvari. Koristite ovu otopinu za zalijevanje biljaka. Ova kombinacija dušika, fosfora i kalija pomoći će vašem češnjaku da postane jak, zdrav i da ima velike, pikantne lukovice.

Osim pravilne gnojidbe, evo i drugih važnih savjeta koji će češnjaku pomoći da raste zdrav i snažan:

Zalijevanje: Češnjak ne zahtijeva puno vode, ali je važno održavati tlo stalno vlažnim, posebno u sušnim razdobljima.

Plijevljenje: Redovito plijevljenje pomaže u sprječavanju konkurencije korova, koji mogu lišiti tlo hranjivih tvari.

Njega tla: Održavajte tlo rahlim i dobro prozračnim kako bi korijenje češnjaka moglo lako apsorbirati hranjive tvari i vodu.

Uzgoj češnjaka vrlo je jednostavan i isplativ proces, pogotovo ako ga pravilno gnojite. Korištenjem magnezijevog sulfata i pepela u svibnju i azofosfora u lipnju, možete osigurati da vaš češnjak bude velik, vruć i zdrav. Ne zaboravite zapisati ove recepte u svoju vrtnu bilježnicu kako biste uvijek imali pri ruci korisne savjete o gnojivima. Sretno u uzgoju češnjaka!