Začepljen odvod u sudoperu, lavabou ili kadi može biti prava noćna mora. Osim što sprečava normalan protok vode, može stvoriti i neprijatan miris. U nekim slučajevima problem možemo riješiti sami, ali ako je začepljenje u zidu preporučljivo je pozvati profesionalca.Ako želite uštedjeti, možete razmisliti o rješavanju problema vodovodne cijevi sami. Nema potrebe da trošite mnogo vremena na kupovinu skupih hemikalija iz prodavnice kada možete koristiti predmete koje već imate u svom kupatilu. Vodoinstalaterske usluge mogu biti prilično skupe, ali uz malo truda s vaše strane, možete riješiti problem bez trošenja nepotrebnog novca.

Poznato je da su soda bikarbona i sirće efikasna rješenja za odčepljivanje odvoda. Međutim, postoji još jedan proizvod za domaćinstvo koji bi vas mogao iznenaditi koliko je efikasan u ovoj situaciji – deterdžent za veš. Enzimi u deterdžentu za pranje rublja ne samo da razgrađuju tvrdokornu masnoću na vašoj odjeći, već i čine čuda kada je u pitanju odčepljivanje odvoda. Da biste pripremili moćnu otopinu za odčepljivanje odvoda, pomiješajte pola litre kipuće vode sa 3 žlice deterdženta za pranje rublja, prilagođavajući količinu prema jačini praha i veličini vašeg odvoda. Toplota vode aktivira deterdžent, efikasno uklanjajući tvrdokornu masnoću.

Smjesu pažljivo sipajte u odvod i ostavite da odstoji trideset minuta, a zatim sve isperite toplom vodom. Ako ne uspije, preporučuje se da se postupak ponovi. Alternativno, možete koristiti prste ili gornji sklop žice da uklonite ostatke hrane i masti koji začepljuju odvod. Pažljivo umetnite žicu u odvodnu cijev i obradite je kako biste efikasno uklonili prljavštinu i tvrdokorne ostatke koji ometaju normalan protok vode.