Ako ste slijedili upute svoje majke, bake, tetke ili svekrve i pokušali napraviti palačinke “dodavanjem sastojaka u približno jednakim količinama”, ipak se rezultat razlikuje od njihovog, to je vjerovatno zbog njihovog velikog iskustva i vještina u kuhinji. Lično, nikada nisam postigao isti nivo uspjeha. Ponekad moje palačinke ispadnu žilave, nedovoljno pečene ili nemaju ukus.

Pridržavajući se recepta koji pruža precizna mjerenja i pomno mjerenje svakog sastojka, proizvest ćete palačinke koje nadmašuju sve koje ste prethodno probali. Ja ih lično smatram hvalevrijednim, što su potvrdili svi koji su imali zadovoljstvo da ih probaju.

Rečeno je da porijeklo recepta datira još od sajma koji se održao prije tri decenije, ali istinitost ove tvrdnje ostaje neizvjesna. Ono što se, međutim, može potvrditi je besprijekorna priroda recepta. Tijesto svoje idealne konzistencije ispečeno je do savršenstva, postižući savršenu ravnotežu između debljine i tankosti.

Da biste napravili neverovatno ukusne palačinke, biće vam potrebni sledeći sastojci:
Potrebna količina brašna je 250 grama.
Količina mlijeka od 1/2 litra.
Mjera kisele vode od 1/4 litre.
Ima ukupno tri jaja.
Preporučena količina ulja za upotrebu je 2 supene kašike.
Samo mala količina soli.

U ovom scenariju nema dodavanja ili oduzimanja.

Važan savjet:

Za optimalne rezultate, ostavite tijesto da odstoji otprilike 15 minuta nakon mućenja, jer će to poboljšati proces pečenja palačinki (tajna koju je prenijela moja majka).
Jedina mana ovog recepta je njegova nemogućnost da dobije dovoljnu količinu palačinki za adekvatnu prehranu cijele porodice.