Većina ljudi koristi svoje televizore svaki dan, pa je važno da ih redovno čistite i čistite. Međutim, prema HomesAndGardensu, ako koristite pogrešne metode čišćenja, lako možete oštetiti svoje skupe uređaje koji se ne mogu popraviti.

Dakle, iako je važno znati kako pravilno očistiti TV, također je važno znati šta izbjegavati, a koje proizvode ne koristiti prilikom čišćenja.

1. Izbjegavajte korištenje jakih hemijskih sredstava za čišćenje
– Iako proizvodi koji se prodaju za upotrebu na staklu i unutrašnjim površinama mogu izgledati kao dobra opcija za čišćenje vašeg TV-a, ovi proizvodi mogu učiniti više štete nego koristi. Jennifer Ebert, zamjenica urednika Homes & Gardens, rekla je da ova hemijska sredstva za čišćenje, koja često sadrže supstance kao što su alkohol, amonijak i benzol, mogu ukloniti premaz protiv odsjaja na televizorima.

Također, izbjegavajte proizvode koji sadrže aceton. Ako odlučite koristiti sredstvo za čišćenje bez recepta, svakako odaberite ono koje ne sadrži navedene kemikalije ili abrazivne tvari bilo koje vrste. Verovatno ne želite da kupite poseban “komplet za čišćenje ekrana”. Ovi kompleti obično sadrže krpu od mikrovlakana i malu bočicu uglavnom vodenog rastvora. Isplativije je kupiti standardnu ​​krpu od mikrovlakana i koristiti je bez deterdženta, jednostavno brisanjem prašine.

Možete koristiti malu količinu destilovane vode kao blagi domaći sprej za čišćenje ili posebne maramice za čišćenje ekrana.

2. Obratite pažnju kakvu krpu za čišćenje koristite
Svaki stručnjak će vam preporučiti da uložite u kvalitetnu, neabrazivnu krpu za čišćenje većine površina u vašem domu, a to se odnosi i na TV ekrane. Ako koristite brusnu krpu, papirnate ubruse ili čak poklopac umjesto mekšeg materijala, možete oštetiti.

– Čak i najblaži abrazivni materijali mogu uzrokovati nepopravljive ogrebotine na TV ekranu. Oni također mogu pomoći u uklanjanju premaza sa ekrana protiv odsjaja, sugerira Albert, koji preporučuje korištenje krpe od mikrovlakana.

3. Proverite da li je ekran suv
– Iako uvijek treba da se trudite da izbjegnete smočenje TV ekrana, ako ste ga očistili destilovanom vodom i vlažnom krpom, uvijek ga nakon toga treba osušiti i ukloniti preostalu vlagu – savjetuje Albert.

4. Izbjegavajte primjenu silnog pritiska
Brisanje televizora razlikuje se od redovnog čišćenja površine ili čišćenja prozora, jer čak i mali pritisak može uzrokovati nepovratno oštećenje ekrana. Zapamtite, TV nije poput ekrana telefona ili stakla, zato budite nježni.

5. Ne zaboravite da se javite
– Neočišćenje stražnje strane uređaja i priključaka može uzrokovati daljnje oštećenje uređaja. Ebert ističe da ako se prašina nakuplja na priključcima, to može uzrokovati oštećenje opreme.

 

Što učiniti ako koristite pogrešan proizvod za čišćenje

Ako koristite pogrešan proizvod i oštetite ekran, oštećenje se više ne može popraviti i morat ćete kupiti novi uređaj. Međutim, ako ste slučajno upotrijebili pogrešno rješenje na svom ekranu i još ga niste obrisali, postoje neke metode koje možete primijeniti kako biste spriječili štetu. Uzmite suhu krpu od mikrovlakana i utapkajte rastvor na nju, osušite ekran bez brisanja. Nakon što se većina otopine upije, uklonite ostatke drugom krpom od mikrovlakana navlaženom destilovanom vodom, a zatim dobro osušite ekran.

Nepravilno čišćenje tečnim sredstvom za čišćenje može oštetiti TV. Ako i dalje želite da koristite tečno sredstvo za čišćenje za brisanje ekrana televizora, raspršite ga malo na krpu, a ne direktno na ekran. Nemojte koristiti tečna sredstva za čišćenje koja sadrže alkohol, amonijak ili aceton jer mogu oštetiti zaštitni premaz.

Možete koristiti i sredstvo za čišćenje naočala za čišćenje TV ekrana, ali samo ako prskate proizvod na krpu, a ne direktno na ekran.

Koristite meku krpu od mikrovlakana lagano navlaženu sredstvom za čišćenje i nježno obrišite ekran blagim ili bez pritiska kako biste spriječili oštećenje televizora.