Jedan od najmoćnijih lijekova ne samo da može poboljšati vaše pamćenje za nevjerovatnih 80%, već će u tom procesu nestati i masne naslage s kojima ste se borili godinama. Glavni sastojak je ren, koji je bogat vitaminom C, kalijumom, vitaminima B1, B2 i B6, kao i gvožđem, magnezijumom i fosforom.

Zdravstvene prednosti hrena:

1. Bijeli hren je prirodni pojačivač otpornosti ljudskog organizma. Sadrži vitamin C, kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor, kao i vitamine B grupe i smatra se da štiti od prehlade i drugih sezonskih bolesti.

2. Njegova ljutina je zbog prisustva glikozida crnog bibera, supstance koja otvara sinuse nakon konzumacije, a udisanje korijena pomaže i u ublažavanju raznih drugih respiratornih problema.

3. Prirodni antibiotik i prirodni konzervans je drugo ime za hren jer dokazano sprječava razmnožavanje bakterija.

4. Odlična je hrana za detoksikaciju jer pospešuje čišćenje jetre i uklanjanje štetnih materija iz organizma.

5. Ovo ljuto povrće može poboljšati i stabilizirati probavu i stimulirati rad crijeva, posebno kada ga jedete uz masnu i slanu hranu, poput prazničnog pečenja.

6. Oblog od naribanog hrena smanjuje ukočenost mišića u tijelu, reumatske bolove i otklanja glavobolje (ako se oblog ostavi na predmetu nekoliko minuta).

7. Hren je i zaštitnik srca, može pospješiti cirkulaciju, a preventivno djeluje i na kardiovaskularne bolesti.

upozoriti

Aktivne tvari u hrenu mogu uzrokovati povraćanje i proljev ako se konzumiraju u većim količinama – posebno ako pripremate tinkturu od svježeg hrena s više od 80 ml soka. Hren se obično jede svježe narendan ili narezan na kockice jer kuhanjem gubi većinu svojih ljekovitih svojstava.

sirovina:

125 g rena, 4 limuna, 3 kašike meda, 2 kašike cimeta, komad đumbira (oko 2 cm)

pripremiti:

U blenderu izmiksajte hren i đumbir. Ocijedite sok od limuna i dodajte u blender, dobro izmiksajte, a zatim dodajte cimet i med. Temeljito izmiješanu smjesu stavite u staklenu posudu. Uzimajte po jednu žlicu mješavine dva puta dnevno prije jela ili prije treninga ako vježbate. Vježbajte tri sedmice i nećete požaliti što vidite fantastične rezultate.

bilješke:

Prirodni lijekovi na našem portalu mogu pomoći ljudima. Ali uvek znaj. Ako imate zdravstveno stanje. Prva stvar koju treba da uradite je da se posavetujete sa svojim lekarom. Ni u kom slučaju se ne oslanjajte na alternativnu medicinu bez stručnog savjeta.