Dobivanje tirkizne nijanse za farbanje jaja je notorno izazovno, ali ako ste bezuspješno iscrpili sve druge metode, razmislite o korištenju potpuno prirodne tehnike bojenja. Korištenjem ljubičastog kupusa možete postići ekskluzivnu boju prilikom farbanja jaja za Uskrs.

Za nabavku ukupno deset jaja potrebna je količina:
Za pripremu ovog jela trebat će vam jedna glavica crvenog kupusa.
Recept zahtijeva mjerenje od 4 supene kašike sirćeta koje sadrži alkohol.

Priprema:

Počnite seckanjem crvenog kupusa. Nastavite da sipate 5 šoljica vode u šerpu i dodajte seckani kupus. Ostavite da ključa 30 do 45 minuta. Kada je kupus dobro skuvan, ostavite ga da se potpuno ohladi pre nego što ga izvadite iz šerpe. Zatim pomiješajte 4 žlice alkoholnog octa sa vodom koja je korištena za kuhanje kupusa, stvarajući boju koja se može koristiti za bojenje jaja. Stavite jaja u duboku tepsiju ili pleh, pazeći da se rašire, a zatim ih potopite u boju, potpuno ih prekrivši dobijenom bojom.

Za svjetliju nijansu, najbolje je ukloniti jaja iz boje nakon jednog sata. Međutim, ako više volite živopisnu tirkiznu nijansu, ostavite jaja da se namaču u boji dva sata. Da biste osigurali ravnomjerno bojenje, obavezno okrećite jaja svakih trideset minuta.
U početku će jaja poprimiti ljubičastu nijansu kada su potopljena u otopinu boje. Međutim, prava transformacija se događa kada se jaja uklone iz boje, otkrivajući zadivljujuću nijansu tirkizne boje. Za dodatnu kreativnost, razmislite o pričvršćivanju jaja na pojedinačne staklenke gumenom trakom kako biste stvorili jedinstvene i zamršene šare.