Poznato je da njegovo konzumiranje donosi mnoštvo zdravstvenih prednosti.

Bosiljak, biljka porijeklom iz Indije, Azije i Afrike, nekada je bio cijenjen kao sveta i cijenjena biljka. Njegovo ime, “bosiljak”, izvedeno je iz starogrčke riječi “basilikhon”, što u prijevodu znači “kraljevski”.

Bosiljak je danas uobičajena biljka koja se uzgaja u mnogim različitim regijama svijeta. Mnogi ljudi uzgajaju bosiljak u svojim ličnim baštama ili u svojim kuhinjama. Ova aromatična biljka koristi se kao začin u raznim jelima, a zauzima važno mjesto u kulinarskoj tradiciji Italije i Tajlanda.

Iako ima snažnu i jedinstvenu aromu, bosiljak je vrijedan sastojak koji može oplemeniti razna jela. Osim svoje kulinarske upotrebe, nudi i višestruke zdravstvene prednosti kada se konzumira.

Osim što je izvor brojnih vitamina i minerala, ova biljka sadrži i vrijedne antioksidanse, uključujući ali ne ograničavajući se na beta-karoten, beta-kriptoksantin, lutein i zeaksantin. Eterična ulja prisutna u bosiljku su također neophodna za otključavanje mnogih prednosti biljke. Nažalost, proces sušenja teži uklanjanju ovih korisnih spojeva, što svježi bosiljak čini vrhunskim izborom.

Brojne su prednosti konzumiranja svježeg bosiljka.

Proces smanjenja oksidativnog stresa je fokus ove izjave.
Antioksidansi su u izobilju u bosiljku. Ove supstance, uključujući antocijanine i beta-karoten, deluju u borbi protiv prisustva slobodnih radikala u telu. Bez pomoći antioksidansa, slobodni radikali mogu uzrokovati destrukciju stanica i povećati mogućnost razvoja brojnih zdravstvenih komplikacija.

Održavanje stabilnog nivoa glukoze u krvotoku je kritična funkcija ljudskog tijela. Ovaj proces, poznat kao regulacija šećera u krvi, postiže se sofisticiranom interakcijom hormona i enzima koji rade zajedno kako bi osigurali da nivo glukoze ostane u zdravom rasponu. Važnost regulacije šećera u krvi ne može se precijeniti, jer neravnoteža u razinama glukoze može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti i oštećenja živaca.

Pokazalo se da uključivanje svježeg bosiljka u vašu ishranu pomaže u smanjenju visokog nivoa šećera u krvi. Prema studiji provedenoj na štakorima s dijabetesom, ekstrakt bosiljka uspješno je snizio nivo šećera u krvi.

Smanjenje upale je željeni rezultat.

Bosiljak je biljka koja sadrži eterična ulja kao što su eugenol, linalol i citronelol. Ova ulja posjeduju protuupalna svojstva koja pomažu u borbi protiv upala u tijelu. Ublažavajući upalu, ova ulja smanjuju vjerovatnoću razvoja upalnih bolesti kao što su bolesti srca i crijevne komplikacije.

Zaštita od infekcija je od najveće važnosti.

Biljka bosiljak posjeduje svojstva koja se bore protiv rasta bakterija. Ulja prisutna u ovoj biljci efikasna su u borbi protiv bakterija kod osoba koje pate od respiratornih, urinarnih i kožnih infekcija.