Lijepa Brena je sa 16 godina započela svoju pjevačku karijeru u Brčkom, svom rodnom gradu. Njen bend “Judeksi” dobio je ime po poznatom bendu “Indexes” sa sjedištem u Sarajevu. Lepa Brena je u intervjuu za HRT izjavila da je uz plaćanje honorara uspela da dobro vodi svoje finansije i da živi lagodno.

 

 

 

Međutim, stvari su se promenile kada se zbog studija preselila u Beograd i proglašen je prvi značajniji ekonomski pad u njihovoj zemlji. Porodica Jahić, kao i bezbroj drugih, počela je osjećati finansijski pritisak. Realnost je bila da su se borili da sastave kraj s krajem, uključujući mene, moje roditelje, mog brata i sestru. Čak sam doživljavao fizičku glad dok sam pohađao fakultet. Period od otprilike šest mjeseci koji je Brena doživjela osjećao se kao scena iz naučnofantastične priče. Bio je to njen prvi put da se susreće sa surovom realnošću života bez udobnosti majke koja joj kuva kafu i brine o svemu za nju. Brena je upisala Prirodno-matematički fakultet, smjer Turizam, i ovaj period na nju je ostavio trajni utisak.

 

 

 

Nakon razmišljanja, pjevačica je došla do spoznaje da sama mora preuzeti kontrolu nad svojim životom. Prepoznala je da njeni roditelji nisu bili bogati niti u dobrim vezama, te da je za nju imperativ da počne razmišljati o svojoj budućnosti i da ide naprijed sa svojim težnjama. Brena se priseća: „Kao neko ko poseduje pevačke veštine i samopouzdanje, rešila sam da ću se tako održati. To je bila jedina opcija. Moje finansije su dozvoljavale samo jedan obrok dnevno i osnovne troškove za moje obrazovanje. Često joj je, kako priča, nedostajala čak ni važeća autobuska propusnica, pa je morala da se krije u strahu, pored ostalih učenika, kako bi izbjegla da je uhapse službenici za provođenje zakona. Kako priča bivši student turizma u Beogradu, sećanje na stajanje na autobuskoj stanici bez zaklona, ​​samo stari ogrtač i kišobran za zaštitu od nemilosrdne kiše i vetra, još uvek im ježi.

 

 

 

Upravo u tom trenutku kada se mali pas sklonio pored njih, odlučili su da naprave drastičnu promjenu u svom životu. Odlučili su da se više neće podvrgavati takvim uslovima i da će početi da rade ka svetlijoj budućnosti. Po rečima bivše studentice, „Tada sam odlučila da potpuno promenim svoj život i da to sebi više neću dozvoliti. Odlučila sam da počnem da radim. Njen uspeh je stigao neverovatnom brzinom. Sve je počelo kada se pridružila bendu Saše Popovića “Lira” koji su se preimenovali u “Slatki greh”. Ovo je označilo početak istaknute karijere o kojoj se i dan danas raspravlja.