Rođen u Londonu 12. novembra 1980. godine, Ryan Thomas Gosling je kanadski izvođač koji se proslavio i glumom i muzikom. Gosling je svoju profesionalnu karijeru započeo 1993. kao Diznijeva zvijezda u klubu Mickey Mouse. Nastavio je da se pojavljuje u raznim porodičnim serijama poput Da li se bojiš mraka?, Goosebumps, Murder by Numbers, The Slaughter Rule i United States of Leland.

 

 

Njegov debitantski film bio je The Believer, objavljen 2001. godine, gdje je igrao ulogu jevrejskog neonaciste. Godine 204. stekao je ogromnu popularnost izdavanjem romantičnog filma “The Notebook”. Nedavno je ponovo dobio pažnju zbog uloge u filmu “Barbi”. Ryanovo odrastanje oblikovali su rad njegove majke kao sekretarice i očev posao u fabrici papira, pored vjerskog domaćinstva. Njegovi roditelji su se razveli sa 13 godina, a on je nastavio da živi sa svojom majkom i sestrom Mandy. Škola mu nije bila jača strana – pod uticajem filma “Rambo”, donosio je noževe u školu i bacao ih na drugu decu. Ryan se također borio s disleksijom i sumnjalo se da ima poremećaj hiperaktivnosti. Bio je meta nasilnika i teško je sklapao prijateljstva.

 

 

Međutim, imao je talenat za pjevanje i često je nastupao na vjenčanjima sa svojom sestrom. Kao dete postao je član šou programa “Klub Miki Maus”. Nakon preseljenja na Floridu, nastupao je uz buduće zvijezde poput Justina Timberlakea, Britney Spears i Christine Aguilere. Vidjevši Raquel Welch inspirirao ga je da se bavi glumom, zbog čega je napustio školu, napustio kanadski naglasak i počeo govoriti kao Marlon Brando. Na kraju je ostvario uloge u Holivudu i stekao priznanje filmom “The Believer”, koji mu je doneo finansijski uspeh. Kako su njegove uloge postajale sve veće, počeo je privlačiti pažnju i naklonost najljepših holivudskih žena.