Tokom svog govora, Mile Novaković, bivši lider UKP, osvrnuo se na temu nestalog mališana Danke Ilić, koji je nestao u Banjak Polju u utorak oko 13.45 sati.

  • Novaković je naglasio da će, s obzirom na informacije dostupne javnosti, odbaciti pojam tradicionalne otmice i umjesto toga se fokusirati na istraživanje onih koji su najbliži djetetu.

Prema Novakavićevim riječima, trenutni fokus istrage pomjeren je na roditelje i njihove veze. U okviru ovog procesa, njihovi telefoni se ispituju, a moguće je da će i neki članovi uže porodice biti podvrgnuti poligrafskom testiranju. Policija i sve strane uključene u slučaj detaljno su ispitale područje, što je dovelo do proširenja obima istrage.

  • Prema njegovim riječima, velika je vjerovatnoća da će granični prijelazi biti podvrgnuti temeljnim inspekcijama.
  • Bivši šef UKP-a ističe važnost temeljnog ispitivanja pojedinaca koji su sa djecom prešli granicu, pozivajući na oprez u provjeravanju svakog detalja.

Za moje oči, ovo ne izgleda kao tipičan slučaj otmice.

Novaković, polazeći od svog velikog iskustva u provođenju zakona i susreta sa slučajevima otmica, dijeli svoju perspektivu:

Iskreno govoreći, po mom mišljenju, ovo ne izgleda kao tipična otmica, jer se čini malo vjerojatnim da će dijete biti kidnapovano na takvoj lokaciji bez ikakve prethodne veze. Ako se zaista radi o otmici, to bi moglo sugerirati da je počinitelj imao neki oblik komunikacije s nekim bliskim djetetu, što ukazuje na unaprijed dogovoren plan. Međutim, važno je napomenuti da je ovo čisto spekulativno. Naš govornik naglašava zagonetnu prirodu cijelog incidenta, naglašavajući izazovnu prirodu pronalaženja rješenja.

Prema najnovijim saznanjima Kurira, policija je ogradila okolinu vikendice u kojoj je mala Danka poslednji put primećena. Nezvanično se saznaje da vlasti nameravaju da temeljno raščiste put koji vodi do farme, uz upotrebu teške mehanizacije, uključujući i bager.

Trenutno je tačan uzrok istrage koja je u toku u dvorištu još uvijek neizvjestan, zbog čega je teško utvrditi tačan razlog.