Dr Svetlana Stanišić gostuje u Jutarnjem programu Prve TV. Dotaknula se teme koja zanima većinu ljudi, a to je kolesterol.

– Među bodybuilderima je popularno izbjegavati jesti žumanjke, pa rade omlete s bjelanjcima koji imaju vrlo malo kalorija. Međutim, žumanjci sadrže vrlo korisne tvari. Meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi namirnice su biološke vrijednosti. Možemo živjeti i bez njih, ali su vrlo korisni. Postoje i druge strategije koje se mogu upotrijebiti prije nego što dođemo do točke bacanja mesa”, rekao je liječnik i naveo četiri strategije koje bismo trebali koristiti za kontrolu kolesterola.

– Prvo je uvođenje biljnih vlakana, što znači da za doručak, primjerice, jedemo zobene pahuljice. Ali ne gotove, kupimo zobene pahuljice, pomiješamo ih s mlijekom i prokuhamo. Zob sadrži beta-glukan koji je vrlo koristan u sprječavanju cirkulacije kolesterola u tijelu i smanjenju njegove apsorpcije. ”

Sljedeće vrste namirnica koje biste trebali povećati unos u borbi protiv kolesterola su grah, sjemenke, lješnjaci, orasi i bademi.

– Evo još jedne strategije. Lješnjaci, orasi i bademi izvori su fitosterola, vrste biljnog kolesterola. Natječe se s crijevnim kolesterolom za apsorpciju. Ovo je još jedna stvar koju moramo dodati. ”

Izbjegavati margarin:

“Treća strategija je izbjegavanje margarina. To liječnici zovu prestanak slatkiša. Ljudi misle da je to zbog šećera, ali nije. Ima krema, raznih napolitanki itd. na kojima piše hidrogenirano palmino ulje ili hidrogenirano biljno ulje. I jedno i drugo je margarin . Iako se promovira kao hrana bez kolesterola, on jako podiže kolesterol. Čini razinu kolesterola oko šest puta većom od maslaca. Zato su domaći kolači bolji jer su napravljeni s maslacem.”

Kapsule češnjaka ili ne kapsule:


“Četvrta strategija je uvođenje namirnica koje su jako dobre za kolesterol, poput češnjaka, maslinovog ulja, plave ribe… Možete uzimati i suplemente”, kaže liječnica i upozorava da ne treba pretjerivati ​​s dodacima fitosterola jer oni može imati štetne učinke ako se uzima u velikim količinama.

“Također, neki suplementi češnjaka tvrde da ne uzrokuju loš zadah. Ako dodatak ne uzrokuje loš zadah, nije učinkovit. Ne bacajte novac uzalud”, kaže dr. Stanišić.