Mediteranska dijeta je četiri godine zaredom proglašena za najbolju dijetu na svijetu.

Mediteranska dijeta je također na vrhu liste kao jedan od najzdravijih načina prehrane, dijeta koja se lako slijedi, odlična je dijeta za osobe sa dijabetesom i ishrana za zdravlje srca.

Ova dijeta preporučuje jesti hranu koja je zdrava za srce i koja se obično konzumira u mediteranskom regionu. Uključuje mnogo biljaka, ali i orašaste plodove, pšenicu, mahunarke, puno voća i povrća. Na primjer, u mediteranskoj prehrani margarin ili puter zamjenjuju se maslinovim uljem; umjesto soli dodaju se biljni začini kako bi jela dobila savršen okus; a crveno meso zamjenjuje se ribom.

Isto tako, ova dijeta preporučuje ispijanje čaše crnog vina uveče.

U jednoj od najvećih i najdužih studija o utjecaju hrane na crijevne bakterije, istraživanje je pokazalo da je mediteranska dijeta smanjila “loše” bakterije i povećala “dobre” bakterije u želucu starijih odraslih osoba tijekom godinu dana, objavio je Medical Gut Magazine.

Mediteranska dijeta je sledeća:

U mediteransku prehranu spadaju sljedeće namirnice:

svežeg voća i povrća
piletina i riba
sjemenke i orašasti plodovi
integralne žitarice
Jaje
Biljni začini
maslinovo ulje

Namirnice koje biste trebali ograničiti:

šećer
mliječni proizvodi
crveno meso
rafinisane žitarice
Mesni proizvodi
Rafinirano ulje.

Jedite tri obroka dnevno, a treći obrok najkasnije do 18 časova. Svaka dijeta preporučuje da pijete što više vode tokom dana. Ne dozvolite sebi da osećate glad tokom dana, pa preskočite obroke dok ne počnete sa dijetom. Uvijek birajte zdrave obroke sa puno povrća, začinskog bilja i svježe pripremljene ribe.