Mamina verzija sataraša, ukusnog ljetnog jela, moj je apsolutni favorit.


Sastojci:

Za ovaj recept potrebno vam je malo ulja, otprilike 4 glavice crvenog luka, malo šećera, 3-4 srednje velike paprike (npr. babura ili roga ili kombinacija oboje), 1 žličica začina Vegeta. , te velika konzerva pelata od oko 800g.
U jelo sam dodala obilato papra, ali slobodno ga izostavite ako vam je draže.

Riža:

Mala količina ulja.

Količina riže je 250 grama.

Preporučena količina Vegete za korištenje je otprilike 1 do 2 žličice.

Priprema:

Sataraš jelo koje je pripremala moja mama.

Započnite s pripremom luka, pazite da bude čist i bez ikakve prljavštine ili ostataka. Nastavite s sitnim kockicama luka na sitne jednolične kockice.

Pripremite papriku tako da je temeljito očistite, a zatim je narežite na kockice ili trakice, pazeći da uklonite sjemenke.

Da biste ubrzali proces karamelizacije, kako bi moja majka rekla, pirjajte luk na malo ulja u većoj posudi za kuhanje, kao što je tava ili plitki lonac, dodajući mu malo šećera da brže porumeni.

Nakon što se luk karamelizirao do blago žute boje, u smjesu ubacite papriku i odmah zatim dodajte Vegetu. Prilagodite količinu vode u skladu s tim, pazite da ne pretjerate jer će paprika prirodno otpustiti malo vlage.

Nakon što je paprika omekšala, ubacite cijeli sadržaj poveće limenke pelata (težine oko 800g, s time da same rajčice imaju oko 500g) – poželjno je da pelate sitno nasjeckate. Pustite smjesu da se kuha dok tekućina potpuno ne ispari (ili ne ostane samo minimalna količina).

U završnoj fazi po želji dodajte obilato papra. Za potrebnu količinu riže slijedite Rajnin recept.

Počnite zagrijavanjem male količine ulja u tavi ili loncu, zatim dodajte 250 g riže i kratko kuhajte uz povremeno miješanje.

Nakon što riža počne tamniti i poprimiti sjajan, proziran izgled (obično unutar 3-5 minuta), vrijeme je da dodate začin Vegetu i u lonac ulijete dovoljno vode da dosegne razinu koja je oko prst-dva iznad riža.

Ostavite rižu kuhati nepoklopljenu na laganoj vatri, bez ikakvog miješanja, dok voda ne ispari i riža ne dobije malo omekšanu strukturu, ali ne pretjerano – al dente riža je optimalna za sataraš.

Obično se preporučuje dodati još jednu ili dvije čaše vode nakon što se dogodi početni proces isparavanja.

Nakon što je sataraš postigao željenu spremnost, skinite ga s vatre i pomiješajte s rižom.

Servirati:

Je li ta količina dovoljna za posluživanje četiri osobe istovremeno ili se može podijeliti na večeru za dvoje danas i ručak za sutra? Ako vam je namjera zamrznuti sataraš, poželjno je izbaciti rižu i pripremiti je isključivo s povrćem. Osobno preferiram vatreni okus pa prije rajčice ubacim mađarsku Erős Pistu ili sitno narezanu začinsku papriku. Ovo posebno jelo ne prestaje evocirati nostalgične uspomene na moje djetinjstvo, budući da sam Slavonac, i zauzima posebno mjesto u mom srcu poput sentimentalne privrženosti koju čovjek može imati prema voljenoj poslastici iz djetinjstva.

Obično ga moja majka priprema od svježe ubranih rajčica. Nožem probuši kožu, stavi ih u metalnu posudu, prelije vrućom vodom i ostavi da se namaču otprilike 10 minuta dok se koža ne može pažljivo oguliti.