Kako ishranom postići alkalnost u organizmu i pomaže li soda bikarbona kako mnogi tvrde? Bilo je mnogo debata o tome, ali mnoga pitanja ostaju bez odgovora. Specijalista interne medicine dr Dragan Ivanov u “RTS Ordinaciji” govori o uticaju hrane na kiselost organizma, te o autofagiji kao prirodnom procesu.

“Da te naučim da jedeš čokoladu. Uzmiš komadić čokolade za kuvanje, crnu čokoladu, uzmeš komadić i za tri minuta se topi u ustima kao bombon. I onda uzmemo drugu polovinu kocke i idemo kao Slatkost je u ustima, a ne u stomaku. Što duže ove male količine supstanci ostanu u ustima, imaće osećaj slatkoće, kao što smo pojeli dva ili tri komada čokolade.” Dr. rekao je Vanov.

Koliko puta sedmično možete jesti meso, a da ne opterećujete stomak?

“Najidealniji protein su proteini biljnog porekla. Znam da je realnost da ljudi žele da jedu meso i vole da jedu meso, ali u ovom slučaju količina mesa treba da bude mnogo manja”, rekao je dr Ivanov, a to je dodao je da osim mesa manje treba jesti i zeleno lisnato povrće. Izuzetno je alkalan nakon konzumiranja i ima osnovne efekte na naš organizam.

Dragan Ivanov: “Sve je lek, sve je otrov, razlika je u dozi.”
Doktori ističu da su životinjske hranljive materije najveći nutrijenti koji zakiseljavaju krv.Kada životinjski proteini uđu u organizam, proizvode “metabolički otpad” koji je izuzetno zakiseljen i zakiseljuje organizam.

Koliko vode treba da popijete tokom dana?

“Bubrezi igraju ključnu ulogu u regulaciji pH krvi i čitavog organizma. Da bi bubrezi izvukli ove kiseline, potrebna im je voda, zbog čega treba da pijemo oko dva litra tečnosti svaki dan”, dr. Ivanov je rekao o svom Saidu govoreći o udaru ugriza i njegovoj snažnoj eksploziji.

Dr Ivanov je rekao: “Autofagija snažno utiče na prevenciju gojaznosti, insulinske rezistencije, dijabetesa, zaraznih bolesti, kardiovaskularnih bolesti, regulacije lipida, osvežavanja i detoksikacije itd. Treba je koristiti” i nije pogodna za svakoga. pothranjene osobe, osobe na kemoterapiji, adolescenti i trudnice trebale bi izbjegavati autofagiju.

Da li je soda bikarbona čudotvorni napitak koji može vratiti alkalnost tijelu?

“Moja poenta je da soda bikarbona nije pravi izbor za alkalizaciju, odnosno za postizanje osnovnog efekta i održavanje našeg organizma u bazičnom stanju. Kada pijemo sodu bikarbonu, ona se susreće sa hlorovodoničnom kiselinom u želucu i automatski se troši u želucu.Da bi se hrana probavila, sadržaj želuca mora imati određenu kiselost.Ako se doda soda bikarbona, kiselost će se neutralisati, posebno proteini koji se neće variti.

Hlorovodonična kiselina ne ubija mikroorganizme u hrani, pa mi soda bikarbona nije odgovarajuće rešenje. Ako želimo da alkaliziramo organizam nekim pićem, onda treba da popijemo limunov sok i zasladimo ga medom. I limun i med imaju pozitivne alkalne efekte na naše tijelo”, napominje ljekar.

Namirnice koje povećavaju alkalnost u tijelu
– Limun i drugo voće
– koštičavo voće
– Lijek
– zeleno povrće
– Biljni lijek
– Proso, kinoa, amarant
– Voda, čaj, limunada
– Kefir, jogurt, kefir
– Avokado, kokos, masline, sjemenke
– Hladno ceđeno ulje

Šta je kisela, a šta alkalna hrana?

“Ono što je kiselo u ustima nije kisela hrana, nema kiselo dejstvo na naš organizam. Ili hrana koja se kiseli na tanjiru pre nego što je pojedemo. Osnovna hrana su kiseli limuni, skoro svo voće, posebno grožđe, lubenica, kajsije, borovnice, breskve, maline i drugo voće”, rekao je dr Ivanov.

Dr Ivanov je istakao da ishrana ne treba da se zasniva samo na alkalnoj hrani, već oko 75 odsto treba da bude alkalna hrana, a oko 25 odsto hrana koja sadrži kisele metabolite. Čini se da je cilj ove dijete postizanje ravnoteže baza i kiselina u našim tijelima.

“Bademi su mi najdraži. To je najalkalniji orašasti plod ili koštičavo voće. Ako je nekome povećana želučana kiselina i dođe do četvrtog krajnika, kiselina se neutrališe”, kaže internistkinja.

Svježa šargarepa i bademi mogu neutralizirati želučanu kiselinu

„Bolesnicima sa gastritisom kažem, pojedite petnaest do trideset sirovih badema svaki dan, samo za doručak, i vaša želučana kiselina će se kontrolisati i neće se povećavati, stvarajući uslove za izlječenje gastritisa, erozije želučane sluznice i čireva. Oni mogu jesti bademe. i svježa šargarepa, imaju isti učinak“, dodaje dr. Ivanov.

Da li odraslima treba mlijeko? Kako utiče na stanje kiselosti u organizmu?
“Moja poenta je da mleko i mlečni proizvodi nisu neophodni odraslima. Glavni izvori kalcijuma su biljna hrana, povrće, koštičavo voće, integralne žitarice i mahunarke, seme bundeve, lan, koji su svi izvori kalcijuma. Bogat izvor, “, rekao je dr Ivanov.

Kako izgleda pravilan post kako bi organizam imao koristi?

“Post je izuzetno važan za naše zdravlje. Posti treba da doručkuju: voće, integralne žitarice i orašaste plodove. Obavezno ručajte salatu i na početku ručka da biste podstakli lučenje enzima i pospješili probavu. Poslije salate je Pasulj, krompir, pečurke, kupus, kelj, od njih treba napraviti ručak. Večera – bolje da ništa ne jede, a ako neko želi da večera, neka bude što ranije i što jednostavnije”, savet doktora Ivanov.

„Post deluje preventivno protiv svih savremenih bolesti. Čovek koji posti oseća se srećnije i čistije i stvara povoljne uslove za ono što je najplemenitije u čoveku, a to je njegovo
Duhovno carstvo“, zaključio je dr Ivanov.