Na prvi pogled, pranje rublja u mašini može izgledati kao jednostavan zadatak. Ipak, ovaj naizgled trivijalan posao prožet je obiljem “zamki” koje se često zanemaruju.

Temperatura vode koja je pretjerano povišena.

Ako želite da očuvate oblik i boju svoje odjeće i produžite njen vijek trajanja, najbolje je da je perete na nižim temperaturama. Čak i ako imate visokokvalitetan deterdžent i mašinu za pranje veša, topla ili hladna voda može efikasno ukloniti prljavštinu kao i topla voda. Jedini izuzetak od ovog pravila su predmeti poput ručnika ili posteljine, koji se mogu prati na 90°C u svrhu dezinfekcije. Za svaku drugu vrstu odjeće dovoljne su niže temperature.

Prekomjerne količine deterdženta ili omekšivača mogu uzrokovati razne probleme koje je u početku teško uočiti.

Prekomjerna upotreba deterdženta može dovesti do začepljenja u dozatoru za deterdžent i neželjenih mirisa, dok prekomjerna količina omekšivača može otežati pranje rublja. Neophodno je da se pridržavate preporučene doze kako je navedeno na pakovanju i da koristite mernu čašu kako biste osigurali tačnost. Za jako zaprljane predmete odaberite način pranja ili pokrenite dva ciklusa.

Za optimalne rezultate u održavanju odeće mekom i svežom, preporučuje se korišćenje omekšivača tokom procesa pranja za sve odevne predmete.

Omekšivač ima dvostruku svrhu omekšavanja tkanine i čini peglanje manje napornim. Ipak, važno je napomenuti da njegova produžena upotreba može dovesti do smanjenja upijanja tkanine. Iz tog razloga, preporučljivo je izbjegavati korištenje omekšivača prilikom pranja ručnika, sportske odjeće ili bilo kojeg predmeta od mikrovlakana, elastana ili spandeksa.

Prekomjerno pranje trapera može dovesti do ranog habanja i habanja tkanine, uzrokujući da izgubi svoju originalnu teksturu i boju. Važno je slijediti upute za pranje koje je dao proizvođač kako biste očuvali kvalitetu trapera.

Prema proizvođačima trapera, postoji prilično ekstremno gledište u pogledu najbolje metode očuvanja boje farmerki. Predlažu potpuno izbjegavanje mašinskog pranja. Međutim, ako odlučite da ne slijedite ovaj savjet, preporučuje se da pričekate 2 do 6 mjeseci prije nego što operete farmerke, ovisno o učestalosti nošenja i specifičnim tjelesnim karakteristikama.

Sušenje je izvedeno na pogrešan način.

Neefikasne tehnike sušenja i pranja mogu imati štetne posljedice na vašu odjeću. Da biste izbjegli ove greške, razmotrite sljedeće prijedloge:

Kako biste očuvali kvalitetu vaše odjeće, preporučuje se da ograničite korištenje automatskog sušenja. Česta upotreba ove metode može dovesti do ubrzanog trošenja i blijeđenja boja. Posebno je važno izbjegavati korištenje automatskog sušenja za osjetljive tkanine koje zahtijevaju nježan dodir.

Kako biste zadržali oblik pletenih i vunenih predmeta, izbjegavajte ih vješati da se osuše. Umjesto toga, stavite ih na vodoravnu površinu, kao što je ručnik, da se pravilno osuše.

Kako biste spriječili stvaranje nabora, preporučuje se da rublje dobro protresete prije nego ga objesite.

Neadekvatno održavanje mašine za pranje veša.

Vremenom, akumulacija prljavštine, ostataka deterdženata i drugih supstanci u vašoj mašini za pranje veša može se na kraju preneti na vašu odeću. To može dovesti do neugodnih mirisa i ružnih bijelih mrlja. Da biste to izbjegli, važno je pridržavati se nekoliko osnovnih smjernica za održavanje:

Obavezno uklonite sadržaj mašine nakon svakog ciklusa pranja.

Nakon svakog ciklusa pranja, važno je ukloniti sve ostatke deterdženta sa gumene obloge vrata.

Veoma se preporučuje da često uklanjate vlagu iz rezervoara za deterdžent.

Kako bi se održala čistoća mašine, preporučuje se da je jednom mjesečno pokrenete bez ikakve odjeće ili predmeta unutra. Tokom ovog ciklusa koristite i deterdžent i dezinfekciono sredstvo za temeljno čišćenje i dezinfekciju mašine.