U svojim kasnim 40-ima, žena se našla suočena sa situacijom u kojoj nije mogla ni zamisliti da će se naći – rađanjem, činom za koji je vjerovala da ga nikada neće poduzeti.

S 35 godina sam ušla u drugi brak, a iz prethodne zajednice već imam sina od 17 godina. Pomisao da imam još jedno dijete nikad mi nije ni pala na pamet. Bila sam u potpunosti predana prihvaćanju sadašnjeg trenutka, misleći u sebi: “Ovo je moje vrijeme da istinski živim život. Moram zgrabiti priliku da prisustvujem koncertima, posjetim muzeje i kazališta, prepustim se kasnim noćnim izlascima sa svojim mužem, sudjelujem u javnosti pokazivanje ljubavi i sudjelovati u svim iskustvima koja sam propustio kad sam postao roditelj s 18 godina.

Međutim, moj novi suprug nije htio odustati – imao je snažnu želju imati vlastito dijete. Unatoč mojim pokušajima da ga razuvjerim ističući izazove roditeljstva, kao što su neprospavane noći i fizički napor od ljuljanja, ostao je odlučan.

Zbog njegove goleme čežnje, na kraju sam popustila i priznala: “Dobro, pokušat ću zatrudnjeti”, cijelo vrijeme gajeći uvjerenje da je vjerojatnost da ostanem trudna u dobi od 40 godina mala. Pažnja mi je već bila usmjerena prema skorom dolasku menopauze.

Međutim, čini se da moje fizičko stanje nije bilo spremno podleći učincima starenja, jer sam začuđujućom brzinom zatrudnjela.

Trudnoća je bila apsolutni san, jer sam se našla zaljubljena u vlastiti odraz i cjelokupni izgled. Moj muž je bio izvan sebe od ekstaze, lebdeći na oblaku devet od radosti. Ljudi koji su nas okruživali nisu mogli a da nas ne obasuju pljeskom, slaveći nas kao heroje što smo se odvažili upustiti se u tako izvanredan pothvat.

Ne shvaćajući do kraja veličinu naših postupaka, hrabro sam rodila sina koji je sada navršio godinu dana i težak je nevjerojatnih 14 kilograma. Svaki put kad ga ugledam, srce mi se ispuni neopisivom radošću i pogodi me spoznaja da je to nevjerojatno biće doista moje vlastito dijete.

Za one koji se nađu u dobi od oko 36 godina, želio bih ponuditi svoje stajalište o prednostima dolaska djeteta u život u dobi od 40 godina.

U dobi od 40 godina postajemo otporniji na neželjene savjete, zavist i mišljenja drugih, doživljavajući novootkriveni osjećaj unutarnjeg mira sličan onom mame superheroja.

Kako me ne bi zamijenili s bakom moga djeteta, osjećam se prisiljenom ići kod frizera, prepustiti se manikuri i odijevati se besprijekorno, iako sam u 40-ima i sada imam dijete. Čini se da rođenje djeteta zahtijeva održavanje mladolikog izgleda.

3. S radošću i empatijom, stariji brat/sestra preuzima odgovornost brige za svog mlađeg kolegu. Kad god planiram prisustvovati koncertu ili otići u kino, jednostavno se obratim svom sinu, koji željno volontira da pazi na svog mlađeg brata ili sestru.

4. Mogućnost debljanja me ne plaši. Shvatio sam da je težina faktor koji varira. Ako mi se dogodi da se udebljam, siguran sam u svoju sposobnost da kasnije skinem te kilograme.

S 18 godina, kada sam prvi put postala majka, primijetila sam izrazitu promjenu u odnosu liječnika prema meni. U početku sam se osjećao kao da me se procjenjuje i gleda kao da sam manje od toga. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, prema meni su se počeli odnositi s poštovanjem koje zaslužujem.


6. Vaše kolegice u parku su očarane vašim riječima, jer vas prepoznaju kao vremešnu kevu.

Sada imam novo stečenu zahvalnost za svoje tijelo i sve za što je ono sposobno. Potpuno sam svjestan njegovog potencijala i duboko ga poštujem.

Imati dijete je učinkovita mjera u obrani od Alzheimerove bolesti, jer eliminira svaki osjećaj opuštenosti i održava moždane krugove uključenima na nevjerojatno visokoj frekvenciji od milijun puta na sat.

U potpunosti kapitaliziram svaku pomoć koja mi je ponuđena, osiguravajući da se više ne nepotrebno žrtvujem.

Jasno razumijem čemu treba dati prioritet. Kada se fokusiram na brigu o bebi, moja pažnja je isključivo na toj odgovornosti. Posljedično, ne mogu se baviti zadacima kao što su čišćenje kuće, priprema pet obroka ili domaćin okupljanja.

Reci mi kakav je bio tvoj osobni put s trudnoćom u četrdesetima?