Hrvatski građani su nezadovoljni jer radnici u velikim trgovačkim centrima izražavaju sve veće nezadovoljstvo njihovim tretmanom, tretmanom i odnosom.

Fokusiranje na iskustvo kupovine u Lidlu sada je u trendu na platformama društvenih medija, s posebnim naglaskom na zabrinjavajući pritisak koji doživljava osoblje, koji utječe na cjelokupno korisničko iskustvo.

Na primjer, pokrenuto je jedno pitanje o postavljanju kamera iznad zaposlenih za praćenje brzine čitanja, što bi dovelo do povećanog stresa zaposlenika i mogućeg oštećenja proizvoda.

Unatoč nezadovoljnim kupcima, njemački lanac Lidl nastavlja sa otvaranjem trgovina u Bosni i Hercegovini, iako prvobitni planovi napreduju sporije nego što se očekivalo. Prvobitni cilj je bio otvaranje prodavnica ove godine, ali trenutno postoji neizvjesnost da li će to biti postignuto do 2024. godine, a izvještaji ukazuju da su neočekivane poteškoće dovele do kašnjenja u otvaranju trgovina u Bosni i Hercegovini.

Trenutno se podrazumijeva da se gradi objekat u Bijeljini, ali će otvaranje biti odgođeno dok se ne uspostavi više objekata širom Bosne i Hercegovine. Lidl se suočava s dvostrukim izazovima u Bosni i Hercegovini, koji bi mogli ozbiljno utjecati na njihov profit u zemlji. Prvo, suočavaju se s poslom sa kao žilet marže profita, što ih navodi da oprezno pristupe tržištu. Drugo, njihovi operativni troškovi su porasli, uglavnom zbog rasta plata i nedostatka radne snage.

Lidlov globalni uspon često je povezan s njegovom sposobnošću da radi na najnižim profitnim maržama, stavljajući ih ispred rivala koji se oslanjaju na veće marže za svaki proizvod. Međutim, u Bosni i Hercegovini kompanije se suočavaju s izazovima zbog krhke ekonomije zemlje i već niskih profitnih marži. Stoga će, da bi se uspješno pozicionirali, morati dodatno sniziti cijene, što će dovesti do značajnog smanjenja profita. Prilikom ulaska na ovo tržište bili su svjesni potencijalnih izazova, ali nisu očekivali ozbiljan ekonomski pad uzrokovan sukobom u Ukrajini, koji je doveo do naglog rasta inflacije i pogoršanja finansijskih opterećenja običnih ljudi.