Jučer je cijela Evropa pričala o ovom dječaku: znate li ko je on?

Francuska ima novog premijera.

Francuski predsjednik je jučer imenovao 34-godišnjeg ministra obrazovanja Gabriela Atala za novog premijera zemlje. Kako prenosi Index.hr, 34-godišnji Attal najmlađi je premijer u modernoj francuskoj povijesti, prestigavši ​​čak i socijaliste Laurenta Fabiusa i Francoisa Mitta 1984. Laurent Fabius je imao samo 37 godina kada ga je Francois Mitterrand imenovao za premijera.

Attar nije samo najmlađi premijer, već i prvi premijer koji je otvoreno homoseksualac.

Attar savršeno odgovara svojoj generaciji. Aktivan je na Instagramu i prati ga 172.000 ljudi. Njegova objava u septembru 2020. privukla je posebnu pažnju jer je na početku škole objavio fotografiju na kojoj je bio učenik.

“Početak školske godine je sačinjen od malih stvari. Noć prije, osjećaj nervoze pomiješan sa uzbuđenjem zbog ponovnog viđenja prijatelja i nade da ću biti u istom razredu kao i oni. Propuštanje praznika i kasno spavanje. Ta sjećanja su za svi su zajednički svima.Oni označavaju kraj ljeta za većinu naših života.

Početak škole ove godine će neminovno imati poseban pečat. Ali taj snažan i nezaboravan trenutak koji obilježava svako dijete mora ostati”, napisao je tada Attal.