Nikada nemojte koristiti ove uređaje, evo kako da izbjegnete katastrofu.

Žena u Vožidovcu, čiji je stan potpuno uništen, rekla je da je požar izbio kada su njeni sinovi zaboravili da isključe punjač, ​​koji se zapalio zbog nepravilne instalacije.

Požar je izbio u stanu na sedmom spratu u Ulici vojvode Stepe.

Iako punjači za mobilne telefone mogu izgledati bezopasno, oni mogu izazvati pustoš u vašem domu, pa je važno znati kako ih koristiti. Pregrijani punjač za telefon ili tablet može uzrokovati požar. Najveći rizik su punjači koje dobijamo po najnižim cijenama – generički uređaji bez imena koji se često kupuju online ili na tržištu. Često nisu testirani u skladu sa sigurnosnim standardima.

Zato je najbolje koristiti uređaj sa sertifikatom proizvođača, a najbolje je da uređaj nikada ne ostavljate da se puni bez nadzora.​

Pre nekoliko godina punjači za mobilne telefone izazvali su tragediju kada je Nišlija umrla u Kliničkom centru Srbije nakon što joj se stan zapalio kada je punjač eksplodirao i ona je zadobila opekotine na 95 odsto kože. . Tragedija dokazuje da se upozorenja stručnjaka da punjače za mobilne telefone ili laptope ne treba ostavljati uključene bez prekida jer bi se mogli zapaliti od pregrijavanja rijetko poštuju, a oni koji to rade redovno bivaju ismijani.

Uz kvarcne peći, punjači, neuključeni gorionici na štednjaku, te zapaljene cigarete na jastucima ili ćebadima najčešći su uzroci požara koji često završavaju tragedijom.

Ne stavljajte telefon na krevet ili jastuk dok se puni. To može uzrokovati veliku toplinu i spaliti izolaciju na kablu punjača. Također, nemojte uključivati ​​punjač u utičnicu koja je izložena jakim izvorima topline ili direktnoj sunčevoj svjetlosti. Konačno, pazite da koristite samo punjač službenog proizvođača, a ne bilo kakve zamjene.