Kako napraviti domaći sirup od luka protiv kašlja!

Osim što je važan sastojak u kuhinji, luk ima i snažna ljekovita svojstva, posebno koristan u liječenju suhog kašlja i jačanju imuniteta. To je posebno korisno u jesen kada je smanjen imunitet i povećan rizik od prehlade i gripe. Evo kako napraviti ovaj tradicionalni sirup protiv kašlja.

Sastojci za sirup od crnog luka:

500 g luka
700 g šećera
40-50 grama meda
1 litra vode

Postupak pripreme:

Priprema luka: Luk ogulite i sitno narežite.
Sirup za kuhanje: U velikom loncu pomiješajte luk, šećer, med i vodu. Pomiješajte sastojke, poklopite i pirjajte na laganoj vatri oko 2 sata.

Obrada: Nakon kuhanja izvadite ploške luka i ostavite sirup da se ohladi.

Dodajte med: Kada se sirup ohladi, dodajte preostali med i dobro promiješajte.

Za čuvanje sirupa: Ulijte pripremljeni sirup u čistu staklenu posudu. Male količine sirupa mogu se držati na sobnoj temperaturi do jedan dan, dok veće količine treba držati u hladnjaku kako bi zadržale ljekovita svojstva do 5 dana.

Upotreba sirupa:

Preporučuje se uzimati po jednu žlicu sirupa četiri puta dnevno nakon jela. Ovaj sirup je učinkovit u ublažavanju suhog kašlja i jačanju imunološkog sustava, posebno u sezoni prehlada i gripa.

Važni savjeti:

Prije početka bilo kakvog kućnog liječenja, osobito ako kašalj potraje nekoliko dana, preporuča se konzultirati liječnika. Domaći sirup od luka tradicionalni je narodni lijek, ali nije zamjena za stručni medicinski savjet ili liječenje.