Odvojite trenutak da se divite jednostavnosti i dekorativnoj ljepoti farbanja uskršnjih jaja krep papirom. To je divna aktivnost koju je lako izvesti i vizualno privlačna.

Vrlo dekorativna i laka tehnika za farbanje uskršnjih jaja. Krajnji rezultat podsjeća na primamljivu reklamu, vizualno zadivljujući i bez ikakvog fizičkog napora.

Sastojci:

Za ovaj projekat trebat će vam:

  • desetak obarenih jaja,
  • oko pola tuceta različitih boja krep papira
  • jedan par gumenih rukavica.
  • sirće

Za tu namjenu potrebna je duboka posuda, što se može postići korištenjem visoke i uske posude, poput plastične boce od 2L koja je izrezana ispod konusa.

Priprema:

Kako biste spriječili eventualno mrlje, stavite rabljene novine na sto kao zaštitni sloj, jer boju može biti teško ukloniti. Uzmite krep papir i izrežite ga na kvadrate otprilike 20×20 cm. Pripremite tanjir i sipajte sirće. Ne zaboravite staviti par gumenih rukavica prije nego što nastavite. Uzmite jedan list krep papira i umočite ga u sirće. Vruće toplo, već umućeno jaje umotajte namočenim krep papirom i pažljivo ga postavite na dno boce.
Uzmite preostala jaja i ponovite postupak, svaki put koristeći jedinstvenu boju. Uvjerite se da svako jaje ima najmanje tri reda. Slaganjem različitih nijansi, jaja će postati još živahnija i življa. Ostavite ih da odstoje oko trideset minuta. Nakon toga pažljivo i brzo uklonite papir, pazeći da nosite rukavice radi zaštite. Stavite jaja na kutiju za jaja da se osuše na vazduhu. Kao završni dodir, uobičajeno je pojačati njihov sjaj prekrivanjem krpom natopljenom uljem ili mašću.