Na Dan mladosti, 25. svibnja 1979. Josip Broz Tito preuzeo je posljednju štafetu, što je ujedno bio i njegov posljednji doskok.

 • Mlada žena koja je preuzela dirigentsku palicu bila je studentica iz Prištine po imenu Sanije Hiseni, koja je s Titom razgovarala na albanskom, a zatim na srpskohrvatskom.

  Dragi druže Tito, tu štafetu predaju ti stotine tisuća mladih domovine, najiskrenije želje mladosti i radnih ljudi Jugoslavije . Iskreno vam čestitamo 87. rođendan. U ime slobode, u ime socijalizma, u ime autonomije, u ime jednakosti, u ime mira. Dragi druže Tito, mi govorimo tvojim jezikom i tvojim srcem. Ovu državu i ovaj narod ništa ne može uništiti, ni danas, ni sutra, ni ikada. Živio naš dragi drug Tito, dovijeka zajedno živio i još proljeća proveo. ”

  – rekao je Sanij dok je pred prepunim stadionom uzvikivao “Tito, fešta”.

  Nakon slavlja od Tita je, po običaju, na dar dobila zlatni sat.

  Štafeta mladosti 1980. poklopila se s Titovim 88. rođendanom, danom njegove smrti 4. svibnja. Zaustavila je svoj put i položila je na lijes predsjednika jugoslavenskog kongresa.

  Sanije Hiseni trenutno radi kao liječnica i živi u Kanadi.

  Štafeta mladosti i nakon smrti Josipa Broza Tita ostaje simbol ljubavi i predanosti njegovom djelu. Jugoslavija se zavjetovala da će nepokolebljivo nastaviti Titovim putem, a to su stavili ispod portreta Josipa Broza, predsjednika Saveza socijalističke omladine Jugoslavije.

  Međutim, politički nemiri, ekonomski problemi i rastuće napetosti između republika na kraju su uzeli svoj danak. Slovenci su prvi odbili štafetu.

  Zadnji put je sletio na beogradski stadion povodom Dana mladosti 1988. godine, sljedeći put je zauvijek otkazan.

BONUS ČLANAK:

Sneža napokon upoznala heroja koji ju je spasio od oluje: ‘Sada si dio moje obitelji’

Ivan Metikoš (25) u nedjelju je prvi put susreo Snježanu Fajfar, koju je prošle srijede spasio iz nevremena na zagrebačkim Srednjacima. plakala je nazivajući ga svojom obitelji

Ti si heroj! Spasio si mi život! ” veselo i sa suzama u očima vikala je Snježana Fajfar dok je trčala u zagrljaj svom heroju Ivanu Metikošu (25).

Prvi su se put sreli prošle srijede kad ju je Ivan spasio iz neviđenog nevremena u Zagrebu. Snježana je to otkrila na povratku u svoj stan na Srednjacima. I dalje je bila zaglavljena u blizini prometnog znaka. Oko nje je padala kiša, granje, pijesak, kamenje i kiša. Sve je izgledalo kao u horor filmu, a njezina susjeda uspjela je uhvatiti trenutke.

Ivan se tamo našao slučajno. Samo minutu prije početka oluje bio je blizu svoje djevojke Krešimir. Krenuo je baciti smeće u kontejner i u tom trenutku vjetar je doslovno otpuhao kontejner. Oluja je srušila i granu koja je umalo pogodila Ivana pa su se on i njegova djevojka odvezli. Pokušali su ga parkirati što dalje od drveća.

– Bili smo u ulici Braće Domany kada je ispred nas pala zastava. Nismo mogli u Hrvatsku, pa smo jednostavno htjeli otići. Vidimo ženu koja se drži za stup. Cresimilla opisuje kako je vrištala tako glasno, gotovo neljudski, da smo morali obratiti pozornost na nju.

Prvo joj je htjela pomoći, no Ivan je rekao da će otići po ženu. Bojali su se da će je vjetar odnijeti i da će umrijeti.

– Kad sam vidio gospođu koja je vrištala i trebala pomoć, odmah sam izašao iz auta i odveo je na sigurno. Nisam se uplašio, ali nije bilo lako doći do zgrade. Samo je rekla da živi u blizini – rekao nam je Ivan.

Dok su se približavali, u pomoć im je priskočio još jedan muškarac te su neko vrijeme sigurno stajali pored zgrade.

– Za to sam vrijeme premještao stvari u autu jer nisam znao hoćemo li je nekamo odvesti. Nakon pet minuta Ivan se vratio i otišli smo pronaći njegove roditelje – dodala je Cresimila.

Snižana tijekom susreta nije mogla suspregnuti suze i rekla je da su joj svi ti trenuci bili izuzetno stresni.

– Propustio sam trenutak u filmu. Ne znam što se dogodilo, ali nekih pola sata bio sam potpuno bez svijesti. Ne znam jesam li rekla hvala. Da budem iskren, ni ne prepoznajem te. – Nisam očekivala da će me spasiti tako mlad i zgodan muškarac – iskreno će Snižana. Dodala je da je za nju radio stvari koje nitko drugi nije. Objasnila je da su neki drugi već otišli i drago joj je što je poruka da ga želi vidjeti stigla do njega.

– Učinio si nešto za mene što nitko nikada nije. Ovo je heroj koji zaista zaslužuje sve. Sada je dio moje obitelji i svi ga trebaju poštovati – emotivno je rekla Snižana.