Posavjetujte se sa svojim liječnikom opće prakse ako razvijete sumnjive simptome, osobito ako traju dulje vrijeme i ne uklanjaju se uobičajenim metodama.

1. Dugotrajni kašalj
Kašalj koji se s vremenom pogoršava jasan je znak upozorenja. Gusta sluz boje hrđe može biti rani znak bolesti, a vrijedi provjeriti i suhi kašalj koji traje više od mjesec dana.

2.Kronična infekcija
Većinu vremena virusi ili bakterije odgovorni su za infekcije pluća poput bronhitisa i upale pluća. Međutim, ako se više puta razbolite i svaki put vam se čini da vas bolest pogodi ravno u prsa, to bi mogao biti znak raka pluća. Istraživanja pokazuju da ove infekcije mogu biti uzrokovane samim tumorima ili oslabljenim imunološkim sustavom.

3. Bol u prsima
Kronična bol u prsima jedan je od najočitijih simptoma raka pluća, osobito kada se pogoršava kada duboko dišete, kašljete ili se smijete. Pripazite na širenje boli na leđa i ramena. Bilo da je bol tupa ili oštra, ako traje dugo, posavjetujte se s liječnikom.

4. Nagli i neobjašnjivi gubitak težine
Kao i kod bilo koje vrste raka, uznapredovali tumori mogu proizvoditi proteine ​​u tijelu koji uzrokuju gubitak težine. Kao rezultat toga, možete primijetiti i smanjenje apetita.

5. Bolovi u kostima
Ako se rak pluća proširio na druge organe u tijelu, možete osjetiti bol duboko u kostima ili zglobovima. Često se bol seli u leđa i stražnjicu.

6. Opći umor
Razlikuje se od normalnog umora, kada se osjećate iscrpljeno, jedva čekate da odete u krevet i osjećate se nelagodno čak i nakon dugog spavanja. Sličan umor može se pojaviti kod depresije i nekih drugih stanja, stoga razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste bili sigurni da ste identificirali izvor svog umora.

7. Slabost mišića
Rak pluća može utjecati na vaše mišiće, kao i na druge organe u vašem tijelu. Jedno od prvih područja koje napada je stražnjica i možda će vam biti teško ustati sa stolice. Karakteristična je i slabost u ramenima, rukama i nogama. Novi izvještava da stanice raka pluća mogu proizvesti određene hormone ili uzrokovati da vaš imunološki sustav napadne dijelove živčanog sustava koji izravno utječu na mišiće, uzrokujući slabost.

8. Oticanje vrata i lica
Ako tumor pluća počne pritiskati vašu gornju šuplju venu (veliku venu koja prenosi krv iz glave i ruku u srce), možete primijetiti otekline na vratu i licu. Ruke i gornji dio prsa također mogu biti zahvaćeni.

9. Visoke razine kalcija u krvi
Neki oblici raka pluća proizvode tvari slične hormonima koje remete ravnotežu minerala u tijelu, u nekim slučajevima uzrokujući otpuštanje viška kalcija u krv. Ordinacija.hr piše da iako to možda nećete shvatiti dok vam liječnik ne naruči laboratorijske pretrage, trebali biste pripaziti na ove simptome: učestalo mokrenje, pojačanu žeđ, zatvor, mučninu, bolove u trbuhu i vrtoglavicu.