Korisnici mirovina i drugih prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja od siječnja 2024. ostvarit će povećanje primanja za 14,8 posto.

Usklađeni iznosi mirovina i novčanih naknada bit će isplaćeni korisnicima u veljači 2024. godine.

Švicarska formula, zajedno s povećanjem od 14,8 posto, koristi se za usklađivanje prosječne mirovine s odgovarajućom postotnom promjenom plaća prije oporezivanja i doprinosa. Nakon ovog usklađivanja predviđena prosječna mirovina za siječanj 2024. godine procjenjuje se na približno 45.775 dinara.

Vlada je na sjednici 7. prosinca dala suglasnost na Uredbu kojom se utvrđuju uvjeti, količina i obuhvat korisnika mirovina te raspored isplate novčanog dodatka uz mirovinu. Prema ovoj Uredbi, pravo na novčani dodatak ostvarit će osobe koje primaju starosnu, prijevremenu starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu ako im od prosinca 2023. do studenoga 2024. ukupni iznos mirovine ne prelazi 51.618,14 dinara. nastaviti isplaćivati ​​na mjesečnoj osnovi, uz redovne isplate mirovine.

Napominjemo da primatelji nisu dužni formalno zatražiti isplatu viših mirovina, jer će Fond po svojoj standardnoj proceduri savjesno obračunavati i isplaćivati ​​povećanje, bez potrebe za individualnim utvrđivanjem.

BONUS ČLANAK:

Vrtlari su naišli na izvrsnu metodu za postizanje obilne žetve: uzgoj krastavaca na ovaj način nedvojbeno će vam donijeti neizmjerno zadovoljstvo!

Vlasnici malih parcela stalno se suočavaju s izazovom maksimiziranja svojih prinosa učinkovitom sadnjom raznovrsnog voća i povrća na ograničenom zemljištu. Srećom, postoje brojne dostupne tehnike koje omogućuju uzgoj povrća koji štedi prostor.

Korištenjem jedne bačve, imate priliku uzgojiti ekvivalentnu količinu krastavaca kao što biste uzgajali na površini od 3 metra, a sve to dok minimalizirate svoje odgovornosti i zaštitite plodove od mogućih bolesti.

Uzgoj ovih krastavaca donosi neizmjerno zadovoljstvo, jer nema potrebe za saginjanjem dok ih berete i potrebni su minimalni dodatni poslovi.

Korak po korak vodič za uspješan uzgoj krastavaca u bačvi:

Na sunčanoj strani svoje parcele postavite jednu ili više bačvi. Napunite dno bačvi različitim oblicima organskog otpada, kao što su lišće, trava, slama, korijenje, kore od voća i povrća, kao i grane ili korov.

Dodatno, pobrinite se da iskoristite gnojivo i potpuno napunite bačvu.

Tijekom svibnja osigurajte da bačva bude potpuno ispunjena zemljom, tako da napravite sloj debljine otprilike 10-15 cm.

Da biste pokrenuli proces rasta, zasićite tlo vodom i odmah unesite sjeme krastavca. Preporuča se koristiti otprilike 9-10 sjemenki po bačvi, s razmakom od 12-15 cm. Kako biste optimizirali zadržavanje topline, zaštitite cijev crnim najlonskim poklopcem, budući da crna boja ima veći afinitet za upijanje sunčeve topline. Alternativno, prazne plastične boce također mogu poslužiti u tu svrhu.

Osiguravanjem optimalne mikroklime i postavljanjem male posude napunjene vodom u sredinu bačve, sadnice će napredovati i brzo rasti, poput kvasca. Redovito nadopunjavanje vode u posudi pomoći će u njihovom rastu.

Tijekom blažih dana sredinom lipnja preporučljivo je odbaciti najlonski pokrov. To će omogućiti krastavcima da bujaju i graciozno se isprepletu oko bačve. Kako biste zaštitili nježnu biljku od mogućih štetnih utjecaja jakih vjetrova, preporuča se pričvrstiti vrećice za krastavce na bačvu pomoću tanke uzice.

Briga o krastavcima ne zahtijeva puno truda. Jednostavno im dajte 5-7 litara vode svaka 3-4 dana, osim ako nije padala kiša.

Sa samo jednom bačvom možete postići prinos jednak onom iz tri reda u vrtu.