Određeni kućni aparati su nazvani “energetskim vampirima” jer čine do 23% potrošnje električne energije u domaćinstvu.

Zato je važno znati kako ih kontrolisati i kako smanjiti troškove. Jedan od njih je bojler, a evo kako smanjiti potrošnju i astronomske račune za struju.

Dok cijene energije dramatično rastu i mnogi ljudi traže načine da potroše barem malo manje, često iz neznanja trošimo više nego što bi trebali i povećavamo račune za struju jednostavno iz nepažnje, uglavnom zato što smo stalno priključeni na struju. uređaji čak i kada ih ne koristimo.

Takvi uređaji su poznati i kao energetski vampiri jer nastavljaju da troše energiju čak i kada ne rade, a prema nedavnom istraživanju British Gasa, mogu obezbijediti 23% električne energije, piše The Guardian. Potrošnja u domaćinstvu..

Kao i kod većine uređaja, najočitije rješenje je da ih isključite kada se ne koriste. Evo kako “ukrotiti” električni bojler, za koji stručnjaci procjenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domu:

Drugim riječima, bojler od 2 kilovata troši 2 kWh električne energije kada radi samo jedan sat. Ako kotao radi dva i po sata svaki dan, troši ukupno 150 kWh električne energije mjesečno. Većina bojlera ima unaprijed zadane temperature, ali da biste uštedjeli novac, postavite termostat bojlera na ekonomično grijanje, što je između 50 i 60°C, piše Večernji list.

Osim što je nepotrebno, pregrijavanje vode (na 75 ili čak 85°C) rezultira većom potrošnjom električne energije i može uzrokovati brže starenje bojlera i stvaranje kamenca.

Zbog toga se preporučuje redovno održavanje električnih bojlera, odnosno čišćenje bojlera i bojlera otprilike jednom godišnje, a tamo gde je voda mekša frekvencija čišćenja se može smanjiti. Šištanje, zujanje i pucketanje kada se vaš bojler uključi obično su znak da oko bojlera ima naslaga kamenca koje treba ukloniti.

Također, važno je napomenuti da za razliku od većine drugih kućanskih aparata, bojler ne troši manje struje ako je stalno isključen jer se voda mora podgrijati svaki put kada se uključi.

Zbog toga se električni bojleri isključuju samo kada se topla voda ne koristi duže vrijeme.

Prema mišljenju stručnjaka, ako je bojler pravilno podešen i ostavljen uključen, troši najmanje električne energije.