Bosiljak je začin koji čini čuda za zdravlje i tijelo.

Ublažava prehladu, pomaže kod zdravlja srca, bubrega, očiju i zuba te pomaže u liječenju raka.

1. Snizite tjelesnu temperaturu i ublažite simptome prehlade
Zbog antibakterijskih svojstava bosiljka, listovi bosiljka vrlo su učinkoviti u liječenju raznih upala, topline i groznice. Listove bosiljka skuhati u čaju i polagano piti. Umanjit ćete simptome bolesti poput peckanja i grebanja u grlu te nadražaja na kašalj.

2. Pomaže u borbi protiv prehlade, astme i bronhitisa
Mješavina listova bosiljka s đumbirom i medom odličan je lijek za razne respiratorne bolesti poput prehlade, gripe, astme i bronhitisa. Ova mješavina može otvoriti dišne ​​putove koji su začepljeni sluzi i pomoći pacijentima da normalno dišu.

3. Izliječite upalu grla
Ako vas boli grlo, usta možete ispirati toplom vodom u kojoj je bosiljak neko vrijeme bio namočen. Ima protuupalna svojstva i može ublažiti simptome upale.

4. Pomaže zdravlju srca
Konzumiranje bosiljka može smanjiti razinu kolesterola u tijelu i često se smatra jednim od najboljih začina za srce. Može smanjiti rizik od srčanog udara i kardiovaskularne slabosti.

5. Antistresni učinak
Bosiljak se općenito povezuje s dobrobitima za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje najmanje 12 listova bosiljka dnevno. Osim zdravstvenih prednosti, bosiljak ima i izravan učinak na stres, odnosno vitamini i antioksidansi koje oslobađa pozitivno djeluju na smanjenje stresa.

6. Poboljšati rad bubrega
Bosiljak jača rad bubrega i vrlo je učinkovit u borbi protiv bubrežnih kamenaca. Travari preporučuju jesti mješavinu bosiljka i meda najmanje šest mjeseci za ublažavanje bolova i izbacivanje kamenaca iz tijela.

7. Liječite oralne infekcije
Infekcije i čireve koji se mogu pojaviti u ustima najbolje je prvo liječiti žvakanjem listova bosiljka. Smanjuje bol i infekciju, a također smanjuje loš zadah.

8. Ublažava otekline nakon uboda insekata
Nanesite žličicu paste od bosiljka na oteklinu. Povući će se u kratkom vremenu, a bol i iritacija će se smanjiti.

9. Čuvajte svoje zube zdravima
Za one koji pate od krvarenja desni, lošeg zadaha i karijesa, bosiljak se pokazao izvrsnim saveznikom u održavanju zdravih zubi. Antibakterijska i antibiotska svojstva bosiljka mogu spriječiti takve oralne bolesti.

10. Čuvajte svoje oči zdravima
Bosiljak je bogat vitaminom A koji pozitivno djeluje na zdravlje očiju. Jača otpornost očiju na razne bolesti, a samo nekoliko kapi otopine bosiljka može pomladiti umorne oči.

11. Zaštitite DNK
Listovi bosiljka sadrže niz fitonutrijenata i antioksidansa koji štite DNK stanice od oštećenja nakon izlaganja UV zrakama.

12. Smanjite nagon za povraćanjem
Za trenutačno olakšanje od učestalog povraćanja, pomiješajte sok od bosiljka s medom i sokom od đumbira.

13. Pomaže u liječenju raka
Bosiljak sužava krvne žile koje prenose hranjive tvari do tumora koji uzrokuju rak i sam pomaže u liječenju mnogih vrsta raka, uključujući rak dojke. Antikancerogena svojstva bosiljka također mogu spriječiti razvoj raka usne šupljine.

14. Liječite plućne bolesti
Konzumiranje bosiljka može ublažiti oštećenja pluća uzrokovana prehladom, tuberkulozom ili pušenjem, jer bosiljak sadrži vitamin C, eugenol i kamfen, koji su se pokazali učinkovitima u liječenju plućnih bolesti.

15. Pomozite u prestanku pušenja
Žvakanje bosiljka može smanjiti želju za pušenjem. Dovoljan je samo jedan list da smanji želju i odgodi želju.

Djevojke koriste bosiljak kao parfem, a grančicu bosiljka nose u pojasu oko struka.

Zbog prekrasnog mirisa koji ih okružuje, sigurna sam da će biti mnogo udvarača. Djevojke ga poklanjaju momcima, a nevjeste ga “dodaju” u jela svojih muževa.

Postoji i vjerovanje da ako bosiljak tri dana namačemo u vodi i nakon tri dana vodom poškropimo kućni prag, to će nam donijeti novac, uspjeh i otjerati zle duhove. Za poboljšanje ljubavnog odnosa držite ga u kuhinji u otvorenoj posudi s vodom i mijenjajte vodu jednom tjedno.