Osim što ga obično nazivaju “magarećem”, veliki kašalj je povremeno poznat i kao “100-dnevni kašalj” zbog trajanja njegovih simptoma, iako su pojave teških napada u kasnijim fazama rijetke i znatno blaže u poređenju sa njima.

Pojedinci koji imaju uporni kašalj duže od jedne sedmice, praćen izrazitim simptomima, mogu dobiti dijagnozu velikog kašlja.

Svako dijete, posebno ono mlađe od pet godina, podložno je oboljevanju od velikog kašlja, koji se također naziva hripav kašalj. Iako simptomi mogu biti uznemirujući, ključno je razumjeti da veliki kašalj služi kao zaštitni mehanizam.

Koji su uzroci i načini prenošenja velikog kašlja?

Bakterija Bordetella pertussis je primarni uzrok velikog kašlja, respiratorne infekcije. Različiti faktori i okidači mogu doprinijeti nastanku ovog stanja, uključujući:

virusi
bakterije
Udahnuti zrak doživljava brzu i neočekivanu promjenu temperature.
Pozicioniranje tijela je ključno.
Korištenje određenih propisanih lijekova
Mirisi su bili neverovatno jaki i nadmoćni.
Kardiovaskularne bolesti
U određenim okolnostima, konzumacija hrskave hrane može izazvati iritaciju sluzokože koja oblaže jednjak.
Prenos se odvija kapljičnim putem, sa prosječnim periodom inkubacije od deset dana. Infektivnost se smanjuje kako vrijeme napreduje, dostižući svoj vrhunac na kraju faze inkubacije. Veliki kašalj je sezonska bolest, tipično rasprostranjena tokom ljetnih mjeseci, iako se može manifestirati u bilo kojem trenutku tokom godine. Odbrambeni mehanizam tijela uključuje izbacivanje ili eliminaciju potencijalnog izvora infekcije, što služi kao znak upozorenja da nešto nije u redu u tijelu.

Kako se postavlja dijagnoza velikog kašlja i koji simptomi se uzimaju u obzir za sumnju?

Pojedinci koji imaju uporni kašalj duže od dvije sedmice, praćen osjećajem grčenja i sklonosti povraćanju, mogu dobiti dijagnozu velikog kašlja, kako navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Moguće je da simptomi velikog kašlja traju i do šest sedmica.

Simptomi pokazuju različite karakteristike.

Intenzivni napadi kašlja
Stanje pojave crvenila na licu
Očni kapci postaju otečeni.
Koža podliježe raznim promjenama kao posljedica stresa, uključujući pojavu vena, crvenilo i svrab.
strah
Stanje poznato kao cijanoza karakterizira promjena boje kože, što rezultira plavom bojom.
bljedilo
Vlažan znoj od hladnoće prekriva tijelo.
Osjećaj opšte nelagode i iscrpljenosti.
Odsustvo želje za jelom.
Kod težih manifestacija bolesti, pojedinci mogu doživjeti konvulzije, pa čak i gubitak svijesti.

Potvrda dijagnoze se oslanja na identifikaciju bakterije Bordetella pertussis i korištenje PCR testa. Procjena uključuje mjerenje IgM i IgA antitela specifičnih za ovu bakteriju, kao i povećanje broja leukocita i limfocita, što ukazuje na aktivnu odbranu organizma od infekcije.

Napredovanje ovog stanja obilježeno je simptomima koji se manifestiraju u različitim fazama.

Početna faza se naziva kataralna faza, koja se proteže do druge sedmice. Simptomi tokom ove faze podsećaju na simptome obične prehlade ili gripa, uključujući curenje iz nosa, kašalj i groznicu. Nakon toga slijedi faza evaluacije, koja može trajati do šest sedmica, praćena povremenim napadima kašlja. Ovi napadi rezultiraju izbacivanjem sluzi i mogu biti izazvani fizičkim naporom. Zanimljivo je da su češći tokom perioda odmora, posebno kada ležite noću. Dodatni simptomi mogu uključivati ​​privremeni prestanak protoka zraka u pluća (apnea) i plavkastu promjenu boje kože (cijanoza).

Prisustvo plućnog tkiva jedan je od faktora koji doprinose bolovima u plućima.

Bez pomoći terapije, proces oporavka može se produžiti za dodatnih 6 do 10 sedmica. Uz uobičajeni nadimak “magarac”, pertussis se povremeno naziva i “stodnevni kašalj” zbog produženog trajanja simptoma, iako su težina i učestalost epizoda značajno smanjene.