Svaka žena u menopauzi mora koristiti ovo: spriječiti depresiju, znojenje, bol i infekcije!

Menopauza je ključna faza u životu svake žene. Za to vrijeme jajnici prestaju proizvoditi estrogen i progesteron. Menopauza se obično javlja kod žena u dobi od pedeset ili više godina. Postmenopauza je period od menopauze do kraja života žene. Od tog trenutka žena prestaje da ima menstruaciju. Žene u postmenopauzi su podložne određenim bolestima zbog smanjene količine hormona. Na sreću, postoji jedan začin koji može pomoći u ublažavanju simptoma menopauze i postmenopauze: kurkuma.

Prednosti kurkume tokom menopauze:

Sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka
Prva korisna svojstva kurkume tokom menopauze vezana su za kardiovaskularni sistem. Poznato je da na početku ovog perioda naša srca postaju krhka. Žena se prvi put susreće sa problemom krvnih ugrušaka. Iako postoje odgovarajući lijekovi za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka, ovi lijekovi često uzrokuju mnoge nuspojave. Kurkuma sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, a upotreba kurkume nema štetnih posljedica.
Bogata je fitoestrogenima
Fitoestrogeni se dobivaju iz biljaka i djeluju slično estrogenu koji proizvodi tijelo. Jedna od prednosti kurkume je da ovaj začin sadrži velike količine fitoestrogena.

Ublažiti bol:

Žene u menopauzi često imaju bolove u mišićima, glavobolje i osjetljivost u drugim dijelovima tijela. Kurkuma može ublažiti bol uzrokovanu upalom. Ovaj začin djeluje kao prirodni analgetik. Zahvaljujući njemu, moći ćete funkcionirati bez uzimanja lijekova. Kurkuma je najbolji lijek za ublažavanje bolova poput migrene, grčeva i problema sa zglobovima.

Boriti se protiv depresije:

Čak i žene koje su prirodno vesele mogu doživjeti depresiju tokom menopauze. Ako primijetite promjenu raspoloženja, zapamtite da vas kurkuma može razveseliti.
Kod nekih žena menopauza može uzrokovati ozbiljne promjene raspoloženja koje mogu postati psihološki problem. Druge žene ponovo postaju emotivnije i teško se prilagođavaju ovom novom periodu u životu. Ako prolazite kroz menopauzu i osjećate sljedeće simptome: stres, stalni nagon za plačem, osjećaj niskog samopoštovanja, odmah poduzmite odgovarajuće korake i spriječite depresiju.

Uklonite valunge:

Valovi vrućine, ili valovi vrućine, su nešto što svaka žena doživljava tokom menopauze. Kada se val pojavi iznenada, ženi se ubrzava otkucaj srca i ona počinje da se znoji. Kurkuma je bogat izvor antioksidansa i fitoestrogena, koji se mogu boriti protiv valunga.

Smanjite rizik od infekcija vagine i urinarnog trakta:

Žene u menopauzi su podložne infekcijama. Kurkuma ima antibakterijska, antifungalna i protuupalna svojstva. Uz pomoć kurkume svaka žena može spriječiti ili potpuno izliječiti infekcije vagine i urinarnog trakta u menopauzi.