Pet godina je prošlo otkako nas je 29. srpnja napustio legendarni Oliver Dragojević, a Srbi se i dalje pitaju zašto trideset godina nije zapjevao u glavnom gradu Srbije.

 

Legenda hrvatske i balkanske glazbene scene, Oliver Dragojević bio je izvanredan pjevač i skladatelj zapamćen po jedinstvenom glasu i emotivnim izvedbama bezvremenskih balada. Njegove stihove vole svi bez obzira na vjeru, jezik i nacionalnost.

 

Karijeru je započeo kao tinejdžer, nastupajući u nekoliko bendova, a istinski se proslavio 1970-ih kao član benda More. Nakon toga kreće u solo karijeru i ulazi u glazbenu orbitu hitovima kao što su “Pismo moja”, “Molitva za Magdalenu”, “Cesarica”, “U ljubav vjere nemam”, “Trag u bekskraj”, “Noćutrno”, itd. , “Bez tebe”, “Što je ljubav”, “Moj lijepi anđele” i tako dalje. Ostavio je više od 20 albuma, a njegova evergreen ostavština prenosi se s koljena na koljeno.

 

Oliver Dragojević

Osim pjesama na hrvatskom, Oliver je pjevao i na talijanskom i engleskom te tako svoju popularnost proširio i izvan domovine.

Oliver Dragojević nije bio samo talentirani glazbenik, već i simbol zajedništva i ljubavi prema glazbi. Njegovi koncerti i nastupi okupljaju publiku svih generacija, a svojim optimizmom i pozitivnom energijom uvijek se prenose na svoje obožavatelje.

 

No, nažalost, više od trideset godina nije pjevao u Beogradu niti je posjetio Srbiju – iz razloga koji i danas izazivaju znatiželju javnosti.

Pjevač Oliver Mandić govorio je o ovoj vrlo teškoj temi prije nekoliko godina u emisiji “Mojih 50” Radija Naksi, kada je otkrio zašto Dragojević nije smio doći u Srbiju.

“Oliver je sjajan pjevač. Šteta što ne može doći u Beograd. Želio bih dati 200.000 eura za organizaciju koncerta “Dva Olivera” s Filharmonijom. U njihovoj sredini situacija je vrlo posebna. rekao da će se, ako se nakon beogradskog koncerta vrati u Split, morati bojati za život svojih sinova”, rekao je tada Mandić.

 

I sam Dragojević pričao je o koncertu u Splitu s Tanjom Petnec Alexić u Beogradu, kada ga je autorica popularnog programa pitala hoće li biti uključen i Beograd. Upitan za popis gradova u kojima će održati koncerte, kantautor je odgovorio:

 

“Ne, ne, ne. Gotovi smo. Zapravo, gotovi smo s tom temom… Zvali su me hrpu puta i svaki put kad sam rekao ne, mislio sam da je tema gotova”, rekao je Oliver na emisiji “TV lica, kao i sav normalan svijet”, dodajući kako ne postoji mogućnost da se predomislite.

 

Nadalje, Dragojević je domaćoj publici poručio da je dobrodošla na svaki njegov koncert.

Gdje god misle da nije daleko neka dođu na koncert. Želim im zdravlja i sreće”, rekao je Oliver na pitanje o sjećanju na Beograd:

 

“Ima dobrih ljudi vani!”

 

Njegov glas, pjesme i poruke ljubavi i nade ostavili su dubok trag u povijesti balkanske glazbe i ostali neizbrisiv dio kulturnog naslijeđa regije. Oliver Dragojević ostaje ikona koju ćemo zauvijek pamtiti po prekrasnim baladama i nezaboravnim interpretacijama koje su nas sve dirnule i zauvijek ostale u našim srcima.

 

<p>Pet godina otkako nas je 29. srpnja napustio legendarni Oliver Dragojević, Srbi se i dalje pitaju zašto nije zapjevao u našem glavnom gradu punih trideset godina! </p>

Pet godina otkako nas je 29. srpnja napustio legendarni Oliver Dragojević, Srbi se i dalje pitaju zašto nije zapjevao u našem glavnom gradu punih trideset godina!