Čaj od matičnjaka je prirodni lijek za stres.

Kada ste nervozni, pod stresom ili nervozni, pokušajte da popijete zdrav i prirodan napitak da se opustite nakon napornog dana. Radi se o čaju od matičnjaka!

Studije pokazuju da matičnjak može smanjiti stres i anksioznost. Biljka sadrži gama-aminobuternu kiselinu (GABA), koja utječe na mozak i potiče smanjenje stresa. Čaj od matičnjaka također može pomoći u smanjenju negativnih emocija, povećati dobru energiju, pa čak i imati pozitivan utjecaj na performanse.

Osim što ublažava napetost, matičnjak ima i antibakterijska svojstva koja mogu smanjiti rizik od infekcije. Bogat je antioksidansima koji su neophodni za detoksikaciju i zaštitu organizma od oštećenja slobodnih radikala. Međutim, u svrhu detoksikacije preporučuje se korištenje svježih listova matičnjaka, jer kuhanje smanjuje razinu antioksidansa. Iskustvo pokazuje da matičnjak takođe može pomoći u ublažavanju žgaravice.

Samo pazite da ne predozirate matičnjak, jer uzimanje u velikim količinama može imati nuspojave i povećati anksioznost. Kako napraviti čaj od matičnjaka:

Jednu kašiku matičnjaka prelijte sa 200 ml kipuće vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite čaj i uživajte u piću. Matinjak je blagog i ugodnog okusa, a za dodatnu zabavu možete ga zasladiti s malo meda.