Njegova efikasnost u liječenju respiratornih bolesti je bez premca. Komorač je divlja biljka klasifikovana kao biljka. Egipćani su prvi shvatili prednosti sjemenki crnog kima i koristili ih za pravljenje ljekovitog ulja.
Istočne kulture vjeruju da crni kim ima sposobnost da izliječi bilo koju bolest, osim same smrti. To je zato što kim sadrži različite vrste masnih kiselina, eterična ulja i vitamin C. Naučna istraživanja pokazuju da crni kim ima potencijal da ublaži ili iskorijeni više od 600 različitih bolesti i stanja. Postoji mnogo načina da se crni kim koristi u medicini, uključujući korištenje njegovog ulja, kuhanje u čaj ili dodavanje sjemenki kima u salate i jela.
Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu, kim posjeduje mnoga korisna svojstva, uključujući analgetsko i antibakterijsko djelovanje, kao i protuupalno i antivirusno djelovanje. Njegova sposobnost da obnovi funkciju jetre, eliminira toksine i poboljša funkciju bubrega čini ga vrijednim dodatkom svakom zdravstvenom režimu. Pored toga, efikasan je u regulaciji krvnog pritiska i kontroli nivoa holesterola. Kumin takođe pomaže probavu, poboljšava apetit i ublažava nadimanje i grčeve u stomaku.
Istraživanja pokazuju da ova tvar ima blagotvoran učinak na dijabetes jer pomaže u snižavanju šećera u krvi. Nadalje, dobri rezultati su uočeni kod pacijenata sa rakom. Snažna antioksidativna svojstva supstance su posebno korisna za pojedince koji su podvrgnuti hemoterapiji, jer pomaže da se ubrza proces oporavka između tretmana i poboljšava efikasnost hemoterapije.
Regenerativna svojstva crnog kima posebno su jaka za pluća. Utvrđeno je da je ova biljka efikasna u čišćenju disajnih puteva i poboljšanju funkcije pluća. Za one koji pate od bronhitisa ili kašlja, čaj od crnog kima može ublažiti simptome. Za pripremu ovog čaja pomiješajte jednu supenu kašiku crnog kima, jednu kašičicu kamilice i pola kašičice komorača u čaši tople vode. Ostavite smjesu da odstoji 10 minuta prije nego što se procijedi i zasladi medom. Ispijanje ovog čaja nekoliko puta dnevno može ublažiti simptome.

Na tržištu postoji sirup za liječenje astme.

Za pripremu sirupa pomiješajte jednu kašičicu nasjeckanog crnog kima, dva zgnječena čena bijelog luka i dvije supene kašike meda. Preporučuje se uzimanje male kašičice sirupa svako jutro na prazan stomak tri nedelje.