U domenu liječenja respiratornih oboljenja, ne postoji rival po njegovoj djelotvornosti. Kumin, biljka koja divlje raste, kategorisan je kao biljka. Egipćani su bili pioniri u prepoznavanju potentnosti sjemenki crnog kima, koje su koristili za pravljenje ljekovitog ulja.
Vjerovanje koje drže istočnjačke kulture je da crni kim posjeduje moć da izliječi svaku bolest, osim same smrti. To je zbog činjenice da kim sadrži različite vrste masnih kiselina, eterična ulja i vitamin C. Naučne studije su otkrile da crni kim ima potencijal da ublaži ili iskorijeni preko 600 različitih bolesti i tegoba. Postoji nekoliko metoda korištenja crnog kima u medicinske svrhe, uključujući korištenje njegovog ulja, kao i kuhanje u čaju ili dodavanje sjemenki kima u salate i jela.
Svojim jedinstvenim sastavom, kim se može pohvaliti nizom korisnih svojstava uključujući analgetsko i antibakterijsko djelovanje, kao i protuupalno i antivirusno djelovanje. Njegova sposobnost da obnovi funkciju jetre, izbaci toksine i poboljša funkciju bubrega čini ga vrijednim dodatkom svakom zdravstvenom režimu. Pored toga, efikasan je u regulaciji krvnog pritiska i održavanju nivoa holesterola pod kontrolom. Kumin takođe pomaže u varenju, poboljšava apetit i ublažava nadutost i grčeve u stomaku.
Istraživanja su pokazala da ova tvar ima blagotvoran utjecaj na dijabetes, jer pomaže u smanjenju šećera u krvi. Nadalje, uočen je povoljan ishod kod osoba koje su oboljele od raka. Snažna antioksidativna svojstva ove supstance su posebno korisna za pojedince koji su podvrgnuti kemoterapiji, jer pomaže u ubrzavanju procesa oporavka između tretmana i pojačava efikasnost kemoterapije.
Regenerativna svojstva crnog kima su posebno snažna u odnosu na pluća. Utvrđeno je da ova biljka efikasno čisti disajne puteve i poboljšava funkciju pluća. Za one koji pate od bronhitisa ili kašlja, čaj od crnog kima može pružiti olakšanje. Za pripremu ovog čaja pomešajte jednu veliku kašiku crnog kima, jednu malu kašiku kamilice i pola male kašike anisa u jednoj šolji tople vode. Nakon što smjesu ostavite 10 minuta, procijedite je i zasladite medom. Pijte ovaj čaj više puta tokom dana kako biste ublažili simptome.

Na tržištu je dostupan sirup formuliran za liječenje astme.

Za pripremu sirupa pomiješajte kašičicu nasjeckanog crnog kima, dva zgnječena čena bijelog luka i dvije supene kašike meda. Preporučuje se konzumiranje male kašičice sirupa svako jutro tri nedelje na prazan stomak.