Ekstremni vremenski uslovi, česta vremenska upozorenja, uragani, neuobičajeno visoke temperature i slične pojave sve su češći, a sve veći broj vremenskih nepogoda nanosi znatnu štetu.

O ovim temama u studiju Večernjeg lista govorio je jedan od najpoznatijih hrvatskih meteorologa Zoran Vakula. U razgovoru sa voditeljkom Lanom Kovačević objašnjava i kakvo nas vrijeme čeka ove zime. On je napomenuo da se tokom noći očekuje jaka kiša, dok će temperature padati. Najavio je i mogućnost nevremena sa grmljavinom u dijelovima sjevernog Jadrana. Očekujemo i pad temperatura i snijeg u višim predjelima, posebno iznad 1500m.

Vakula je rekao da to neće biti ništa posebno, ali je naglasio važnost prognoze za ljude koji putuju ili se pripremaju za putovanje kako bi se mogli pripremiti za predstojeće vremenske prilike.

Osim toga, najavio je da će temperature u novembru i dalje vjerovatno biti iznad prosjeka. “Prvih 10 dana novembra je također bilo iznad prosjeka, ali ne tako dobro kao najviše temperature zabilježene u septembru i oktobru. Sljedeće sedmice ćemo imati temperature bliže prosjeku, koji je nešto niži nego sada, ali sve u svemu novembar bit će bolje od Prosječne temperature su tople”, rekao je Vakula.

Mjesečne prognoze također ne ukazuju na moguće hladnoće sljedećeg mjeseca, rekao je on.

“Zapravo, sve ukazuje na to da ćemo imati iznadprosječne temperature. Sudeći po temperaturama, do sljedećeg maja neće biti ni mjesec dana hladnije, odnosno hladnije od prosjeka. Mogućnost hladne zime u ovom dijelu Evrope postoji. je vrlo mali rizik. Iako će padati snijeg, snijeg neće padati dugo. Sve je to dio uticaja El Ninja na ovo vrijeme. Trenutno nema naznaka da bi nas mogao pogoditi sibirski ciklon”, istakao je Vakula van.

Upitan da li će zimi biti nekih ekstremnih vremenskih uslova, on je rekao da se ne bi iznenadio da zimi bude ekstremnih temperatura koje su iznad prosjeka. Prema njegovim riječima, njegova analiza perioda od 1. siječnja do 31. listopada ove godine pokazala je da su ove godine temperature u Zagrebu, Osijeku i Gospiću dostigle rekordne vrijednosti, dok je Rijeka imala normalne temperature, dok su temperature u Dubrovniku i Splitu bile normalne u istom periodu. . Ovo je druga najviša temperatura od instrumentalnih mjerenja. On je naglasio da se trend zatopljenja nastavlja, posebno početkom godine – prvih četiri-pet mjeseci.