Maslačak je biljka bogata ljekovitim svojstvima, iako mnogi ljudi nisu svjesni njegovih prednosti, posebno za želudac i žuč.

Listovi maslačka imaju čak više vitamina od spanaća i paradajza, a sadrže vitamine A, B2, C, D i G, kao i minerale kao što su kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor i gvožđe. Ova biljka je snažan diuretik, blagotvorna je za bubrege i mokraćne organe, stimuliše proizvodnju žuči, čisti jetru, pomaže u liječenju alergija i snižava kolesterol.

Zbog bogatog nutritivnog sadržaja, listovi maslačka preporučuju se kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi. Maslačak je također koristan za ženske bolesti, uključujući prevenciju i liječenje bolesti dojke, cista, otoka i problema s dojenjem.

Čaj od korijena maslačka dokazano je moćan saveznik za jetru i želudac, pomaže kod problema s probavom, nedovoljnog lučenja žuči, visokog krvnog tlaka i smanjenog apetita.

Priprema čaja od maslačka je jednostavna:

– dve kašičice korena i/ili listova maslačka sipajte u 250 ml vrele vode, nakipajte desetak minuta i procedite. Ovaj čaj se preporučuje kod problema s bubrezima, zadržavanja vode, celulita i gojaznosti, a najbolje ga je konzumirati ujutru i uveče, pola sata prije jela.