Od namirnica dostupnih na svakom koraku, najčešće se koristi za povećanje mišićne mase! Sada je utvrđeno da je surutka dobra za holesterol.

Doktori visoki kolesterol nazivaju tihim ubicom jer se simptomi često otkrivaju tek kada uzrokuju ozbiljne bolesti, posebno one vezane za srce i krvne sudove. Povišeni holesterol može formirati naslage na zidovima krvnih sudova, blokirajući protok krvi do vitalnih organa i dovesti do ozbiljnih bolesti kao što su moždani udar ili srčana oboljenja.

Osim lijekova koje može propisati samo ljekar za rješavanje ovog problema, postoje i narodni lijekovi koji mogu promijeniti regulaciju holesterola. Nedavna istraživanja pokazuju da je jedna od njih surutka.

Konzumiranje whey proteina može pomoći u zaštiti vašeg srca snižavanjem lošeg holesterola i povećanjem dobrog holesterola. Inače, surutka se najčešće koristi za povećanje mišićne mase i prodaje se u obliku praha pomiješanog s vodom. Doktori kažu da isto piće može pomoći u snižavanju holesterola u krvi.

Dovoljno je samo tri grama ovog praha pomiješanog s vodom dnevno.

Osim toga, preporučuju promjenu prehrambenih navika i jedenje više hrane bogate rastvorljivim dijetalnim vlaknima. Istraživanja također preporučuju povećanje unosa voća i povrća, uvođenje zobenih pahuljica i zamjenu “obične” tjestenine cjelovitim žitaricama.

Ne zaboravite fizičku aktivnost – aerobna vježba je najvažnija.