Tokom finala Sinsinatija, naš najbolji teniser Novak Đoković našao se u vođstvu protiv Karlosa Alkaraza rezultatom 5:4 u prvom setu. Tokom pauze, Đoković je tražio kreatin od svog tima kako bi osigurao neophodnu snagu i izdržljivost da do kraja meča igra na najbolji mogući način.

Nakon mnogo spekulacija, mnoge osobe  još uvijek nisu sigurne u vezi kreatina i njegove svrhe. Kako bismo razjasnili stvar, potražili smo ekspertizu dr Saše Plećevića, stručnog nutricioniste, koji se zove i dr Filgud. Dao je detaljno objašnjenje namjene upotrebe dodatka. Prema dr. Philgoodu, kreatin je organsko jedinjenje koje ima sposobnost da poveća brzinu oslobađanja energije. Kreatin je prirodna kiselina koja se sastoji od tri različite aminokiseline: glicina, arginina i metionina.

 

 

 

Njegova primarna funkcija je povećanje nivoa energije pomažući u proizvodnji adenozin trifosfata, koji je neophodan za naše tjelesne funkcije. Novak Đoković konzumira isključivo bistreni puter, koji se smatra najzdravijim oblikom dijetalnih masti u svetu. Ne samo da je jednostavan za proizvodnju, već je i recept za ovaj hranjivi sastojak lako dostupan. Dr Saša Plećević tvrdi da kreatin, supstanca koja se može naći u svom prirodnom obliku i koja se obično konzumira kroz meso, može biti jedini suplement koji zaista može preokrenuti proces starenja. Ovaj dodatak se čak naziva i eliksirom života. Prema dr. Philgood-u, kreatin je dostupan u različitim oblicima, uključujući govedinu, svinjetinu, losos i sintetizirane verzije. Jetra je odgovorna za njegovo stvaranje, a većina kreatina, kojih je preko 90%, može se nalaziti u našim skeletnim mišićima. Može se naći i u drugim organima kao što je mozak. Međutim, dr. Philgood objašnjava da je uzimanje kreatina neophodno samo za profesionalne sportiste ili rekreativce. Moj prijedlog je da ne bi svi trebali razmišljati o uzimanju kreatina.

 

 

 

Za razliku od vitamina kao što su C ili D, i drugih uobičajenih suplemenata, kreatin zahtijeva pažljivije razmatranje. Ako održavate zdravu i dobro zaokruženu prehranu, trebali biste moći dobiti dovoljno kreatina prirodnim putem. Međutim, za pojedince koji se intenzivno bave profesionalnim ili rekreativnim sportom, možda će biti potrebno uzimati suplemente kreatina. U takvim slučajevima važno je prije nego što to učinite konsultovati sa specijalistom sportske medicine. Prema rečima dr Saše Plećevića, profesionalni sportisti često konzumiraju kreatin u prahu i pre i posle treninga kako bi regulisali dozu. Osoba s kojom razgovaramo je navela da je jedini medicinski stručnjak koji je kvalifikovan da prepisuje kreatin ljekar koji je specijaliziran za sportsku medicinu. Kreatin treba da koriste samo oni koji su zdravi i koji su dobili odobrenje lekara.

 

 

 

Osobe s problemima s jetrom ili bubrezima, metaboličkim poremećajima i drugim zdravstvenim problemima trebaju izbjegavati korištenje kreatina dok ne potraže savjet liječnika. Nuspojave kao što su grčevi i dijareja se obično javljaju prilikom uzimanja kreatina zbog njegove sklonosti da uzrokuje zadržavanje vode. Da biste spriječili dehidraciju, važno je konzumirati velike količine tekućine, posebno vode. Dr Plećević zaključuje da je funkcija kreatina jačanje mišićne snage i promicanje mišićne hipertrofije.