Pobjeđuje onaj ko ih može identificirati, rekao je kardiolog, savjetujući svima da pročitaju o čemu se radi.

  • Srčani udari često dovode do civilizacijskih bolesti, a značajan dio stanovništva pati od njih. Često je krivac nezdrav način života.

Nešto treba učiniti po pitanju zdravlja srca. Svako ko zanemari ovu brigu je u opasnosti od infarkta miokarda. Može imati i fatalne posljedice, odnosno smrt. Dakle, svima je u interesu da se to spreči. To znači da živite zdravije, ali i naučite da prepoznate njegove simptome kako bi u slučaju napada pacijent mogao što prije dobiti medicinsku pomoć. Koji su simptomi srčanog udara kod žena? Dr. Payla Kohli otkrila je više.

Bol u ruci može biti zbunjujući
Infarkt miokarda se obično manifestuje bolom u grudima ili lijevoj ruci. Međutim, kod žena se može pojaviti i kao bol u leđima, vilici, vratu ili ramenima, što može biti zbunjujuće. Bol se lako može javiti noću i često je akutna ili iznenadna.

Bol u stomaku
Iznenađujuće, neki simptomi infarkta miokarda mogu se zamijeniti sa simptomima trovanja hranom ili vrlo jake žgaravice. Žene osjećaju akutni bol u trbuhu i mučninu. Ljudi koji su manje upoznati sa simptomima srčanog udara možda čak i ne razmišljaju o tome kao o zdravstvenom problemu.

Hladan znoj
Srčani udari su također povezani sa intenzivnim osjećajima anksioznosti koje doživljavaju pacijenti. Ovo je često praćeno hladnim znojem. Hladan znoj je obično odgovor tijela na stres ili ozljedu. To se događa kada tijelu nedostaje dovoljno kisika ili krvi. Stoga je razumljivo da se pojavljuje i kod srčanih udara.

Kratkoća daha i vrtoglavica
Još jedan simptom srčanog udara kod žena su problemi s disanjem bez vidljivog uzroka. Kratkoća daha je kao da trčite maraton dok sjedite u stolici na poslu. Ovo je znak upozorenja i trebalo bi da se obratite lekaru što je pre moguće. Kratkoća daha je praćena ekstremnim umorom, a pacijenti imaju poteškoća čak i pri odlasku u toalet.