Srušila se usred radnje i doktori su rekli da je stres, ali je kasnije dobila užasnu dijagnozu

Britanka Molly Mulheron (24) bila je na odmoru na ostrvima Galapagos kada je otkrila da ima problema s disanjem. Međutim, doktori su joj rekli da je uznemirena i da je sve “u njenoj glavi”. Kada se vratila u Veliku Britaniju u roku od 48 sati, prešla je na vegetarijansku ishranu, a zatim se srušila u supermarketu.

Odvezena je u bolnicu Airedale u Steetonu, u blizini Bradforda, gdje su joj ljekari otkrili tumor od 15 cm u njenom srcu i plućima i dijagnosticirali joj ne-Hodgkinov limfom u četvrtoj fazi.

– Samo sam plakala, vrištala, vrištala. “Znala sam da nešto nije u redu, ali nisam mislila da je tako loše”, rekla je Molly, prenosi Daily Mail.

Zbog agresivne prirode raka, Molly nije mogla da se podvrgne krioprezervaciji, procesu očuvanja biološkog materijala zamrzavanjem na ekstremno niskim temperaturama, kako bi zaštitila svoju plodnost prije početka kemoterapije. Umjesto toga, doktori su joj dali injekcije kako bi je privremeno stavili u menopauzu u nadi da će moći zatrudnjeti nakon završetka hemoterapije.

– To mi je najstrašnije. Oduvijek sam željela da se udam i postanem majka. Jedino što mi smeta je da sjedim i plačem – kaže slomljena Molly.

Uzela je i steroide kako bi zaustavila rast tumora, a pošto je tumor bio u poodmakloj fazi, brzo je počela kemoterapiju. Iako je petogodišnja stopa preživljavanja ne-Hodgkinovog limfoma oko 64 posto, doktori su se nadali da će je izliječiti jer je bila mlada i dobrog zdravlja.

Šta je ne-Hodgkinov limfom?

To je tumor limfoidnog tkiva čija se učestalost postepeno, ali konstantno povećava iz godine u godinu. Glavna karakteristika su otečeni limfni čvorovi koji su bezbolni i rastu bez ikakvog razloga. Međutim, neke podtipove ne-Hodgkinovog limfoma karakterizira abnormalno povećanje limfoidnog tkiva, kao što su ogromna povećanja krajnika, velike tumorske mase koje uništavaju krov usne šupljine ili sredinu nosne pregrade, limfoidne mase u mozgu i limfoidne mase u trbušnoj šupljini ili zidu želuca.