Prema CNN-u, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je izvijestila o široko rasprostranjenoj epidemiji psitakoze, također poznate kao papagajska groznica, koja pogađa pojedince u više evropskih zemalja.

Epidemija, koja je prvobitno dokumentovana 2023. godine, potrajala je do početka tekuće godine. Dokumentovano je ukupno pet smrtnih slučajeva.

  • Bakterije odgovorne za papagajsku groznicu, koja pripada porodici Chlamydia, mogu se naći u širokom spektru divljih životinja, kućnih ljubimaca, kao i ptica i peradi.
  • Iako zaražene ptice možda ne pokazuju vidljive znakove bolesti, one i dalje imaju sposobnost prenošenja bakterija kroz dah ili izmet.

Infekcija papagajskom groznicom obično se javlja kada pojedinci udišu izmet ptice koja je zaražena bolešću. Osim toga, ako nekoga ugrize ptica ili ako mu usta dođu u kontakt s ptičjim kljunom, može se i razboljeti. Važno je napomenuti da konzumacija mesa zaraženih životinja ne prenosi bolest.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, iako je prijenos s čovjeka na čovjeka mogućnost, na osnovu rezultata istraživanja je rijedak. Većina nedavnih slučajeva u kojima su pojedinci oboljeli bili su rezultat kontakta sa zaraženim domaćim ili divljim pticama.

Većina osoba oboljelih od bolesti papagaja doživljava blage simptome koji se obično manifestiraju u rasponu od pet do 14 dana nakon izlaganja zaraženoj ptici. Uobičajeni simptomi uključuju glavobolju, nelagodu u mišićima, suhi kašalj, groznicu i zimicu. Infekcija se može efikasno suzbiti davanjem antibiotika, i na sreću, rijetko rezultira smrtnim ishodom među ljudima.

Nekoliko evropskih nacija trenutno se suočava sa značajnim izazovima i poteškoćama.

U jednoj tipičnoj godini, Austrija doživi samo dva slučaja ove bolesti. Međutim, 2023. godine broj potvrđenih slučajeva je naglo porastao na 14, a ove godine prijavljena su još četiri slučaja. Važno je napomenuti da ovi slučajevi nisu povezani, te da nijedna od pogođenih osoba nije putovala u inostranstvo niti je došla u kontakt sa divljim ptičjim stvorenjima.

Danska obično ima godišnji prosjek od 15 do 30 slučajeva ljudi, pri čemu se većina ovih slučajeva pripisuje kontaktu s pticama kućnim ljubimcima.

Prema CNN-u, zvaničnici javnog zdravstva u Danskoj smatraju da je broj potvrđenih slučajeva ove godine, koji trenutno iznosi 23, značajno potcijenjen. Od ova 23 slučaja, 17 osoba je zahtijevalo hospitalizaciju, od kojih je 15 oboljelo od upale pluća. Tragično, četiri života su izgubljena kao rezultat ove epidemije.

Jednoj jedinki u Danskoj dijagnosticirana je papagajska groznica nakon kontakta s pticom kućnim ljubimcem. Od 15 dodatnih slučajeva u kojima su dostavljene informacije o izloženosti, 12 pojedinaca je prijavilo da su naišli na divlje ptice putem hranilica za ptice. Zanimljivo je da tri pacijenta uopće nisu prijavila nikakvu interakciju s pticama.

Prošle godine Njemačka je zabilježila ukupno 14 slučajeva ove bolesti, dok je ove godine prijavljeno dodatnih pet slučajeva. Većina oboljelih osoba imala je simptome upale pluća, što je rezultiralo hospitalizacijom za njih 16. Među 19 slučajeva u Njemačkoj, pet osoba je izjavilo da su bile u kontaktu sa bolesnim životinjama.

Od 2017. u Švedskoj je zabilježen porast slučajeva papagajske groznice.

Postojala je izuzetno visoka učestalost slučajeva.

Tokom druge polovine novembra i početkom decembra zabeležen je značajan porast slučajeva. U poređenju sa prethodnih pet godina, broj prijavljenih slučajeva u ovom vremenskom periodu je znatno manji, sa samo 13 evidentiranih slučajeva.

Došlo je do značajnog porasta incidencije ove bolesti u Holandiji, nadmašujući broj slučajeva prijavljenih tokom odgovarajućeg vremenskog perioda prethodnih godina. Trenutno postoji 21 slučaj, dok se prosječan godišnji broj obično kreće oko devet.

U Holandiji je svaki pacijent primljen u bolnicu, što je rezultiralo jednim smrtnim ishodom. Od ukupnog broja pacijenata, osam osoba je tvrdilo da nije imalo interakciju sa pticama, dok su ostali pacijenti potvrdili takav kontakt.

U saradnji sa pogođenim nacijama, SZO će nastaviti svoj nadzor nad epidemijom. Organizacija savjetuje doktore da ostanu na oprezu i naglašava važnost prakticiranja pravilne higijene ruku pojedincima koji posjeduju ptice kućne ljubimce ili imaju redovne interakcije sa ptičjim stvorenjima.