Prema Sensi, Sigmund Frojd je jednom ustvrdio da je osoba kojoj nedostaju grubost, nevolje i univerzalno obožavanje vjerovatno umrla. Ova izjava sugerira da je nemoguće zaštititi sebe od negativnosti drugih; uvek će se zadržati. Međutim, neko ima moć da odredi u kojoj meri to utiče na njihov život i kako odluče da reaguju.

Kada nas drugi kritikuju, osuđuju ili vrijeđaju, to može imati štetan učinak na naše emocionalno blagostanje i samopoštovanje. Iako treba uzeti u obzir konstruktivnu kritiku pojedinca od povjerenja, uvrede u komunikaciji mogu biti nevjerovatno štetne. Jedina namjera osobe koja vas vrijeđa je da nanese bol. Kao što je Frojd jednom primetio, pojedinci jake ličnosti ne dozvoljavaju sebi da budu opterećeni rečima drugih.

Koji je najefikasniji način suzbijanja uvreda i negativnog ponašanja? Umjesto da se upuštate u argumente, odgovorite sabranim izrazom i afirmativno priznajte sve negativne pretpostavke. Snaga mirnog “da” ima sposobnost da ublaži psihološki pritisak ne dozvoljavajući osobi da vam naudi svojim riječima. Umjesto da se branite i da im dokažete da nisu u pravu, vi umanjujete utjecaj svakog napada, čineći neprijateljski cilj besmislenim.

Da bismo se zaštitili od uvredljivih primjedbi, ključno je njegovati osjećaj vlastite vrijednosti, pored očaravajuće moći izgovaranja “da”. Ne dozvolite da vaš unutrašnji mir zavisi od spoljašnjeg prosuđivanja. Čvrsto samopoštovanje uključuje ocjenjivanje samog sebe, uz prepoznavanje da mišljenjima o sebi često nedostaje dubina i da su vođeni skrivenim motivima, kao što su omalovažavanje ili želja da se uvredama nadmaši drugi.

Prema Frojdu, kada bi se pojedinci fokusirali samo na samovrednovanje, a ne na procenu drugih, fenomen grubosti bi prestao da postoji.

Da biste se efikasno zaštitili od pojedinaca sklonih širenju uvreda, ključno je da napravite značajno razdvajanje između njih i sebe. Vrednovanje sopstvene vrednosti je od suštinskog značaja, jer sprečava toksične pojedince da crpe vašu energiju. Umjesto toga, okružite se pojedincima koji zrače pozitivnošću, ljubavlju i poštovanjem i koji pružaju nepokolebljivu podršku. Vi ne zaslužujete ništa manje od ovog njegujućeg okruženja.