Kada je izašao, svi su rekli: “Opao ti je imunitet”! Evo šta uzrokuje herpes i koliko dugo traje – a postoje dva tretmana.

Herpes na usnama je čest virusni problem koji se pojavljuje u obliku plikova na ili oko usana.

Herpes simplex virus (HSV), glavni uzročnik herpesa, može se prenijeti kontaktom s osobom koja ima aktivni virus ili preko kontaminiranih predmeta kao što su ručnici, staklo ili pribor za jelo.

Simptomi herpesa uključuju bol, svrab i peckanje prije nego se pojave plikovi, koji se često razvijaju u grozdovima i ispunjeni su tekućinom. Plikovi obično traju nekoliko dana, a zatim puknu i formiraju krastu koja potom otpada. Cijeli proces može trajati do deset dana.

Liječenje herpesa ovisi o težini simptoma. Za blage simptome, važno je da plikovi budu čisti i suvi, što možete tretirati kremom koja sadrži aciklovir ili valaciklovir. Postoje i prirodni tretmani za herpes.

Također možete poduzeti preventivne mjere kako biste smanjili rizik od dobijanja herpesa. To uključuje izbjegavanje direktnog kontakta s osobama koje imaju aktivni herpes simplex virus, pranje ruku nakon dodirivanja kontaminiranih predmeta i izbjegavanje dijeljenja ručnika, čaša ili pribora za jelo.